Zonnepanelen voor de VvE: Milieuvriendelijk én Besparend, maar wat als niet iedereen kan meedoen?

Zonnepanelen zijn een populaire keuze voor zowel milieubewuste als kostenbewuste huiseigenaren. Maar wat gebeurt er als je in een Vereniging van Eigenaren (VvE) zit en niet iedereen kan of wil investeren in zonnepanelen? Wat zijn de opties, en hoe krijg je iedereen aan boord? We duiken in de mogelijkheden en uitdagingen van zonnepanelen binnen een VvE.

 

Drie opties voor zonnepanelen op VvE-daken

 

Volgens VvE Belang zijn er drie hoofdmogelijkheden voor zonnepanelen op VvE-daken:

1. Zonnepanelen voor gemeenschappelijke ruimtes

2. Zonnepanelen voor individuele appartementen

3. Zonnepanelen met gebruik van landelijke subsidieregelingen (SCE)

 

1. Zonnepanelen voor gemeenschappelijke ruimtes

Veel VvE’s kiezen ervoor om zonnepanelen te installeren voor het opwekken van stroom voor de gemeenschappelijke ruimtes. Dit kan gaan om de verlichting in gangen, het gebruik van liften of het aandrijven van een warmtepomp voor het hele gebouw. Of dit rendabel is, hangt af van de hoeveelheid stroom die verbruikt wordt in deze ruimtes en de beschikbare dakoppervlakte.

Door zonnepanelen voor gemeenschappelijke ruimtes te installeren, profiteren alle eigenaren van een lagere gemeenschappelijke energierekening. Dit maakt het een aantrekkelijke optie, zeker als er toch al onderhoudswerkzaamheden gepland staan.

 

2. Zonnepanelen voorindividuele appartementen

Voor individuele appartementseigenaren die zelf hun energie willen opwekken, wordt het juridisch en technisch complexer. Het dak is gemeenschappelijk eigendom, dus er moet overeenstemming zijn over het gebruik ervan. Daarnaast moet er voor iedere eigenaar die zonnepanelen wil, een directe kabel naar de eigen meter worden aangelegd. Dit is vooral bij grotere complexen een uitdaging.

Het is essentieel om goede afspraken te maken over onderhoud en verzekering van de zonnepanelen. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in een gebruikersovereenkomst, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.


3. Opgewekte stroom verkopen met subsidie

Een derde optie is het gebruikmaken van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Hierbij wordt de opgewekte stroom verkocht aan een energieleverancier, en wordt de opbrengst verdeeld onder de eigenaren. Dit vereist minder directe betrokkenheid van de bewoners, maar biedt wel de voordelen van verduurzaming.


Besluitvorming binnen de VvE

Het nemen van besluiten binnen een VvE kan een uitdaging zijn. Voor het installeren van zonnepanelen op gemeenschappelijke ruimtes is vaak een gekwalificeerde meerderheid nodig, wat in de praktijk meestal neerkomt op twee derde van de stemmen. Als de opkomst bij de vergadering laag is, kan dit voor vertraging zorgen. Daarom is er vanuit de politiek een voorstel om deze besluitvorming eenvoudiger te maken.

Voor individuele zonnepanelen is een gewone meerderheid voldoende: meer dan de helft van de aanwezigen moet voor stemmen. Dit kan het proces iets eenvoudiger maken, maar vereist nog steeds voldoende betrokkenheid en aanwezigheid bij vergaderingen.

 

Tips voor VvE-bewoners


Vraag deskundig advies:
Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Laat de constructie en mogelijkheden eerst goed beoordelen.

Onderzoek subsidiemogelijkheden:
Zowel landelijke als lokale subsidies kunnen helpen bij de financiering.

Zoek naar leningen:
Er zijn speciale leningen beschikbaar voor verduurzaming via het Warmtefonds en soms ook via de gemeente.

Creëer draagvlak:
Bespreek de voordelen van verduurzaming met andere bewoners, want financiële voordelen kunnen vaak overtuigen.

Check de verzekering:
Neem contact op met de opstalverzekering om te kijken wat de aanvullende voorwaarden zijn voor zonnepanelen.

Kortom, hoewel de weg naar zonnepanelen binnen een VvE soms hobbelig kan zijn, bieden ze zowel milieutechnische als financiële voordelen. Goede communicatie, grondig onderzoek en duidelijke afspraken kunnen helpen om de drempels te overwinnen en samen te investeren in een duurzamere toekomst.

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.


     

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.