Energierekening begrijpelijk voor consument vanaf 1 juli 2017

Energierekening moet duidelijker

Vanaf 1 juli 2017 gaat De Autoriteit Consument & Markt (De ACM) controleren of energieleveranciers duidelijke en controleerbare energierekeningen naar hun afnemers sturen.

Consument heeft recht op heldere energierekening

Een speerpunt van de ACM is dat consumenten recht hebben op een duidelijke energierekening. Mensen gebruiken die tarieven om te beslissen of ze blijven bij hun energieaanbieder. Vorig jaar stapten 1,25 miljoen huishoudens over naar een andere leverancier. De prijs is de belangrijkste reden om van leverancier te wisselen.

Energierekening moeilijk vergelijkbaar voor veel consumenten

Uit de Energiemonitor, het onderzoek dat de ACM 2 keer per jaar laat doen onder consumenten, bleek dat veel consumenten moeite hebben met het ontcijferen van hun rekening. Maar 2 van de 5 consumenten menen dat de energierekening te vergelijken is met de informatie uit het aanbod en het contract. Uit het onderzoek bleek ook dat veel mensen vinden dat de informatie op de rekening niet eenvoudig wordt weergegeven.

De eisen waaraan de opbouw van de rekening moet voldoen

De ACM controleert of de consument eenvoudig kan zien:

  • Of de energierekening klopt met het aanbod en het oorspronkelijke contract,
  • Of de termijnbedragen goed zijn verrekend,
  • Of de meterstanden op de juiste wijze zijn verwerkt,
  • Of de verwerking van eventuele tariefwijzigingen klopt,
  • Uit welke kosten de rekening is opgebouwd,
  • Of maateenheden gelijk zijn toegepast zodat de vergelijking snel te maken is.

Voor consumenten geldt dat zowel het aanbod, het contract als in de jaar- en eindafrekening altijd inclusief btw dienen te zijn. Ook administratiekosten en regiotoeslagen moeten duidelijk staan vermeld. Deze kosten mogen ook niet achteraf worden opgevoerd. Ook tussentijdse prijsaanpassingen dienen als zodanig gespecificeerd te zijn. Een gemiddeld tarief is niet toegestaan.

Meer over de ACM

De ACM is toezichthouder en stelt regels op voor de energiemarkt om de betaalbaarheid, kwaliteit en beschikbaarheid te garanderen. Dat toezicht nodig is blijkt wel. Uit controles bleek soms zelfs bedrijven soms zelfs de wettelijke regels overtreden.

Altijd gunstige tarieven

Wilt u niet wachten op duidelijke rekeningen van de energiebedrijven? Meld u zich dan aan bij ons collectief. Dan betaalt u altijd scherpe tarieven voor energie. Wij zitten bovendien klaar om u van dienst te zijn wanneer er onduidelijkheden zijn.

Als u nu de gratis energiescan doet, dan ontvangt u binnen 2 werkdagen een advies op maat in uw mailbox.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.