Hoe u met een app kunt besparen op energieverbruik in huis

Oxxio-app

Wij zoeken altijd naar manieren waarop onze klanten kunnen besparen op energie. In dit blog leg ik u uit hoe u makkelijker kunt besparen op energieverbruik simpelweg door een energie app te gebruiken. En omdat er meerdere apps beschikbaar zijn, zet ik de belangrijkste kenmerken van de verschillende slimme apps voor u op een rij en benoem ik de opvallendste verschillen, voor- en nadelen.

De voordelen van een energie-app

Waarom zou u een app gaan gebruiken? Welnu, een slimme-meter-app maakt het mogelijk om het stroom- en gasverbruik per dag te meten. En daardoor uw energieverbruik in te zien en te beheren. Met een energie-app wordt het echt makkelijker om uw energieverbruik te managen. Door de bewustwording kunt u per jaar flink besparen. En om dat het zo gemakkelijk is, maken sommige mensen er een sport van. Even snel checken hoe het verbruik ervoor staat en direct bijsturen. Superhandig!

9 verschillende energie-apps

Welke app is het meest geschikt voor u? Dat hangt af van uw wensen. Na het lezen van dit artikel kunt u makkelijker een keuze maken. U heeft ook niet altijd een slimme meter nodig om de app te kunnen gebruiken. Sommige energie-apps kunt u dus ook gebruiken als u nog een traditionele meter hebt en voor sommige apps heeft u een uitbreidingsset nodig. En… niet bij alle leveranciers hoeft u klant te zijn om de app te kunnen gebruiken.

Slimme-meter-app gratis of abonnement

In principe zijn alle apps van de leveranciers gratis. Echter zijn sommige apps pas echt bruikbaar wanneer u er een pakket of abonnement bij aanschaft. Bijvoorbeeld de DELTA Comfort Wijzer App, waar u een energiemanagementpakket van € 99,- voor moet aanschaffen.

Ook voor Toon (van Eneco) moet u betalen, daarvoor heeft u een abonnement nodig, dat € 4,50 per maand kost. Sommige energieleveranciers, zoals Greenchoice, Nuon en Essent, bieden de app alleen aan hun klanten aan. De rest van de apps is voor iedereen beschikbaar, klanten krijgen dan vaak wel iets extra’s of de app werkt alleen in combinatie met een slimme meter.

Zonnepanelen en energie-apps

Sommige slimme-meter-apps leveren ook inzicht in de opbrengst van zonnepanelen. Voorbeelden daarvan zijn de apps van:

 • NLE (Anna-inzicht),
 • Eneco (Toon),
 • Essent (VerbruiksManager),
 • Greenchoice,
 • Qurrent (Qurrent Energie),
 • DELTA (DELTA Comfort Wijzer App)
 • E.ON (EnergieAssistent).

E.ON, DELTA en Qurrent rekenen extra kosten voor het gebruik van deze specificatie. De tarieven verschillen aanzienlijk. Bij Qurrent is er een uitbreidingsset nodig, waarvan de kosten tussen de € 75,- en € 225,- kunnen komen. Delta rekent € 173,- voor het Inzicht-in-zonnepanelen-pakket en E.ON geeft alleen inzicht met de opwekmodule, die € 2,50 per maand kost.

Toon-app van Eneco

De Toon-app is voor iedereen bruikbaar, of u nu klant bent van Eneco of niet. En het maakt ook niet uit of u een slimme of traditionele meter heeft.

Maar dan bent u er nog niet.

 

Voordelen Toon

Met de Toon-app kunt u bespaartips krijgen en het energieverbruik van verschillende periodes met elkaar vergelijken. Ook kunt u checken of uw verbruik hoger, lager of hetzelfde is als het gemiddelde van Nederland. Bovendien kunt u met Toon zien wat de opbrengst is van uw zonnepanelen, als u die heeft. Ook handig: op afstand kunt u verwarming en het licht bedienen en een weekprogramma instellen. Tot slot kunt u via de Toon-app precies zien wat het energieverbruik is van de apparaten die met slimme stekkers in het stopcontact zitten.

Nadelen Toon

Om de Eneco-app te kunnen gebruiken moet u Toon, de slimme thermostaat van Eneco aanschaffen en dus een Toon-abonnement afsluiten. Dit abonnement kost € 4,50 per maand, voor klanten en niet-klanten. Deze app kunt u installeren op een smartphone, tablet en computer. (Dat laatste is niet bij alle apps mogelijk.) Bespaardoelen kunt u met deze app niet bijhouden.

Essent VerbruiksManager

De slimme meter-app van Essent heet de VerbruiksManager. Deze app is alleen beschikbaar voor Essent-klanten en bovendien gratis beschikbaar.

Voordelen Essent Verbruiksmanager

De VerbruiksManager werkt met slimme én traditionele meters, is te gebruiken met smartphone, tablet en computer. Bovendien geeft de app inzicht in opbrengst van zonnepanelen.

Ook leuk: u kunt met de Essent-app bespaartips ontvangen. U kunt uw energieverbruik van tot drie jaar terug per maand vergelijken met andere maanden en met dat van andere huishoudens.

Nadelen Essent Verbruiksmanager

Helaas biedt de app niet de mogelijkheid om bespaardoelen in te stellen. Heeft u een traditionele meter? Dan moet u wel altijd zelf de meterstanden doorvoeren in de VerbruiksManager. Hoe vollediger de meterstanden, hoe beter het advies is over het energieverbruik en het termijnbedrag dat u maandelijks betaalt.

NLEx-inzicht

NLEx-inzicht (voorheen Anna-inzicht) is de app van energieleverancier NLE (Nederlandse Energie Maatschappij). De inzicht-app is voor iedereen gratis te gebruiken, het is niet per se nodig om over Anna, de slimme thermostaat van NLE, te beschikken. Wel heeft u een slimme meter nodig. Bovendien werkt NLEx-inzicht alleen op een smartphone of tablet.

U krijgt via de app inzicht in het energieverbruik. Na het downloaden van de app scant u de barcode op uw slimme meter om u aan te melden. Zo kan NLE de meterstanden makkelijk aan u doorgeven.

Voordelen NLEx-inzicht

De NLEx-app biedt veel voordelen. Met NLEx-inzicht kunt u bespaardoelen instellen. Met veel andere slimme-meter-apps kan dat niet. U kunt bovendien het energieverbruik per periode vergelijken. U kunt zien of uw verbruik hoger, lager of gemiddeld is ten opzichte van andere huishoudens in Nederland. Daarbij heeft u gratis inzicht in de opbrengst van zonnepanelen.

Nadeel NLEx-app

U ontvangt geen bespaartips via de app. Sommige andere apps bieden dat wel.

Oxxio App

De slimme-meter-app van energieleverancier Oxxio heet Oxxio App. Deze energieverbruiksmanager is gratis voor iedereen beschikbaar. De app is te gebruiken met een slimme meter en een traditionele meter. De Oxxio App kan door niet-klanten niet op de computer gebruikt worden, maar wel op een smartphone en tablet. Klanten van Oxxio kunnen de app wel op de computer gebruiken.

Voordelen Oxxio app

De Oxxio app heeft een paar unieke voordelen die we bij andere apps niet zien. Het is mogelijk om bespaardoelen in te stellen én tips voor energie besparen te ontvangen via de app. Deze combinatie bieden de meeste slimme meter-apps niet. Handig van de Oxxio App is ook dat u een voorschotcheck kunt doen. U ontvangt een bericht van de ‘energiebuddy’ als deze iets opmerkelijks in het energieverbruik bespeurt. Ook fijn: u kunt snel in contact komen met Oxxio via de chatfunctie.

Nadelen Oxxio app

De Oxxio App kan door niet-klanten niet op de computer gebruikt worden, maar gezien de voordelen die er verder tegenover staan is het nauwelijks noemenswaardig.

E.ON EnergieAssistent-app

E.ON heeft een slimme meter-app met de naam EnergieAssistent-app. De app is gratis beschikbaar voor iedereen. U hebt wel een slimme thermostaat van E.ON nodig; de E.ON EnergieAssistent. De app is te gebruiken met een slimme en traditionele meter op smartphones en tablets.

Voordelen E.ON EnergieAssistent-app

U kunt met de E.On EnergieAssistent-app uw verbruik vergelijken met uw eigen verbruik in voorgaande periodes. Met de EnergieAssistent-app kun u ook apparaten op afstand besturen mits zij zijn aangesloten met slimme stekkers. Daarnaast kunt u aangeven wat apparaten maximaal mogen verbruiken. Wanneer zij meer verbruiken, dan ontvangt u een bericht van de EnergieAssistent. U krijgt bespaartips van E.ON via de EnergieAssistent-app. Met deze app heeft u dus behoorlijk goede controle over uw energieverbruik en de apparaten in huis.

Nadelen E.ON EnergieAssistent-app

U kunt geen bespaardoelen voor uzelf instellen.  Ook kunt u uw eigen verbruik niet vergelijken met dat van andere huishoudens (als u dat zou willen). Hebt u zonnepanelen? Om inzicht te krijgen over de opbrengst hiervan dient u hier een aanvullende module voor af te sluiten. Deze module kost € 2,50 per maand.

Greenchoice-app

Greenchoice heeft ook een app die alleen bestemd is voor hun eigen klanten. De energie-app is bruikbaar met zowel een slimme meter als een traditionele energiemeter. U kunt de app installeren op tablets en op smartphones.

Voordelen GreenChoice-app

In de Greenchoice-app vindt u BOKS. Hiermee kunt u bespaartips ontvangen en meedoen aan uitdagingen om energie te besparen. Wanneer u een slimme meter heeft, dan kunt u met de app het energieverbruik per apparaatgroep inzien. Ook kunt u het energieverbruik in de energie-app vergelijken met het gemiddelde verbruik van Nederland, andere vergelijkbare huishoudens en met uw eigen energieverbruik in andere periodes. Als u zonnepanelen heeft, kunt u ook zien hoeveel zij opleveren.

Hebt u een slimme meter? Dan kunt u in de Greenchoice-app gebruikmaken van BOKS Live; voor live inzicht in het stroomverbruik in huis. Elke 10 seconden ziet u realtime wat u verbruikt.

Nadelen Greenchoice-app

De app is niet op de computer te installeren, alleen op smartphone en tablet. Om BOKS Live te kunnen gebruiken dient u eerst een BOKS-meter aan te schaffen en aan te sluiten op uw slimme meter. Als u live uw besparingen wilt inzien kost u dat dus extra geld. BOKS Live kost u eenmalig € 50,- en daarna betaalt u € 2,50 per maand om BOKS Live te gebruiken. Dan kunt u meteen inzien of BOKS Live zichzelf terugverdient.

Qurrent Energie

Qurrent Energie is de gratis slimme-meter-app van Qurrent. De app is te gebruiken op smartphone, tablet én computer. U kunt hem gebruiken in combinatie met een slimme of traditionele meter. Wanneer u een traditionele meter heeft, moet u wel een Qbox van € 89,- erbij huren van de leverancier. Bent u klant bij Qurrent? Dan betaalt u € 49,- aan borg.

En heeft u zonnepanelen? De opbrengsten daarvan kunt u bekijken als u ook een uitbreidingsset aanschaft: de QBox Solar. De prijs hiervoor ligt tussen de € 75,- en € 225,-, afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat op het dak ligt.

Voordelen Qurrent Energie

Met Qurrent Energie kunt u bespaardoelen instellen en bespaartips ontvangen. Dat u hem op verschillende devices kunt gebruiken is ook wel een voordeel. En ook kunt u het verbruik van andere huishoudens vergelijken met dat van u, en uw verbruik vergelijken met het  verbruik in een andere periode.

Nadelen Qurrent Energie

Wanneer u een traditionele meter hebt én zonnepanelen, dan lopen de extra kosten voor de Qbox en de QBox Solar nog aardig op. En zonnepanelen hebt u natuurlijk niet omdat u graag meer geld uitgeeft aan energie.

DELTA Comfort Wijzer

Energieleverancier DELTA heeft de slimme meter-app met de naam DELTA Comfort Wijzer. Dit apparaat werkt alleen met een slimme meter. Bovendien werkt deze app alleen met een DELTA Comfort Wijzer energiemanagementpakket. Dit pakket kost € 99,-. Het pakket bevat een apparaat waarmee u het verbruik kunt meten en smart-plugs waarmee u specifiek kunt meten hoeveel bepaalde apparaten aan energie verbruiken.

Hebt u zonnepanelen en wilt u zien wat deze opleveren? Dat kan, maar daarvoor dient u wel weer een ander pakket aan te schaffen: een inzicht-in-zonnepanelen-pakket. Dit pakket kost u € 173,-

Voordelen DELTA Comfort Wijzer

De app werkt op smartphone, tablet en computer. De app van DELTA biedt u de mogelijkheid om bespaardoelen in te stellen en uw eigen verbruik te vergelijken met voorgaande periodes.

Nadelen DELTA Comfort Wijzer

U heeft niks aan deze app als u een traditionele meter heeft. U kunt het verbruik niet vergelijken met andere huishoudens én u ontvangt geen bespaartips. Daarnaast kosten de extra pakketten bij elkaar honderden extra euro’s.

Mijn Nuon App

Ook Nuon biedt een gratis slimme-meter app aan: de Mijn Nuon App.

Voordelen Mijn Nuon App

De app is bruikbaar met een slimme meter én een traditionele meter. De app biedt de mogelijkheid om bespaardoelen in te stellen. Ook kunt u energieverbruik vergelijken met andere huishoudens en uw eigen verbruik vergelijken met voorgaande periodes. Nog een pluspunt: u ontvangt een alert van de Mijn Nuon App zodra u (waarschijnlijk) te veel energie verbruikt. Dat scheelt weer bijbetalen in de eindafrekening.

Nadelen Mijn Nuon App

De app is alleen beschikbaar voor klanten van Nuon.

Energie besparen kan op veel manieren

Door een slimme-meter-app te gebruiken, zult u zeker bewuster zijn van uw energieverbruik. Maar er zijn meer manieren om te besparen op uw energieverbruik. Leest u daarom regelmatig onze blogs of de blogs die ik publiceer op The Bill Doctor. Voor dit blog hem ik me laten inspireren door een artikel van HoyHoy.

Wat VvE Energie voor u kan besparen

U kunt zich aanmelden bij VvE Energie, ons doorlopend energiecollectief specifiek voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en haar beheerders. Zonder dat uw leden er enig omkijken naar hebben, zorgt VvE Energie ervoor dat de VvE altijd verzekerd is van scherpe en eerlijke collectieve energietarieven. Ieder jaar opnieuw. Over de tarieven onderhandelen wij elk jaar met de leveranciers zodat u verzekerd blijft van de scherpste prijs.

 

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail.

Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

   

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.