Vermindering energiebelasting omhoog in 2020

garage geen heffingskorting

Energieleveranciers brengen namens de overheid bij elke elektriciteitsaansluiting energiebelasting in rekening. Doordat de overheid steeds hogere energiebelastingtarieven heft, wordt de energierekening elk jaar steeds hoger. Wanneer er bij een elektriciteitsaansluiting sprake is van een verblijfsfunctie, dan heeft u recht op vermindering energiebelasting, voorheen de heffingskorting genoemd. In deze blog leg ik uit waarom de overheid een vermindering energiebelasting heeft ingevoerd en in welke gevallen u daar recht op heeft.

Vermindering energiebelasting, voorheen heffingskorting

De vermindering energiebelasting is een jaarlijks vaststaand bedrag per elektriciteitsaansluiting dat in mindering wordt gebracht op de verschuldigde energiebelasting. 

De overheid komt hiermee de kleinere afnemers en huishoudens met een relatief laag verbruik tegemoet. Het belastingdeel van de jaarlijkse energienota gaat voor die klanten behoorlijk omlaag. De overheid ziet energie als een basisbehoefte en wil de energierekening voor iedereen betaalbaar houden. Om die reden blijft de vermindering energiebelasting gehandhaafd. 

Hoogte vermindering energiebelasting (incl. btw)

In 2018 bedroeg de vermindering energiebelasting € 373,33 per aansluiting. Voor 2019 bedraagt de vermindering energiebelasting € 311,62 per aansluiting. Per 1 januari 2020 wordt dit bedrag verhoogd naar € 527,17. 

Wanneer u niet een heel kalenderjaar elektriciteit heeft afgenomen, dan zal de vermindering energiebelasting worden verrekend over het aantal dagen waarop de jaarnota betrekking heeft. 

Wanneer heeft u wel of geen recht op een vermindering energiebelasting

Niet voor elke elektriciteitsaansluiting komt u in aanmerking voor vermindering energiebelasting. Locaties dienen te voldoen aan de criteria van verblijfsfuncties. Je spreekt van een verblijfsfunctie wanneer de ruimte overdekt is en mensen er letterlijk langere tijd in verblijven, bijvoorbeeld wonen of werken. Denk aan woonhuizen of kantoren, scholen en restaurants. De woningen binnen een VvE hebben doorgaans een eigen elektriciteitsaansluiting en wanneer zij voldoen aan de criteria van verblijfsfuncties, dan hebben zij per woning recht op de vermindering energiebelasting.

In gemeenschappelijke ruimten meestal geen recht op vermindering energiebelasting

De elektriciteitsaansluiting van een VvE ten behoeve van de algemene voorzieningen, heeft geen verblijfsfunctie. Bij een appartementencomplex heeft de centrale entree bijvoorbeeld geen verblijfsfunctie en krijgt hierdoor geen vermindering energiebelasting. Dat geldt ook voor gemeenschappelijke parkeergarages, parkeerterreinen, trappenhuizen in VvE’s en aanverwante ruimten.

Wanneer een VvE een ruimte heeft waar de installatie voor blokverwarming staat opgesteld en er is geen ruimte voor een werkruimte of kantoor, dan heeft u voor deze aansluiting geen recht op vermindering energiebelasting. 

De vermindering energiebelasting kan geld opleveren

Door de vermindering energiebelasting te verhogen is er een belastingvrije voet van ongeveer 1.000 kWh. Voor sommige aansluitingen kan dit zelfs erg voordelig uitpakken. Wanneer u geen gasaansluiting heeft en het verbruik van elektra ligt op ongeveer 550 kWh, dan valt de vermindering energiebelasting hoger uit dan de kosten die in totaal op de jaarnota in rekening worden gebracht. In dat geval ontvangt u een bedrag terug.

 

Meer weten over de mogelijkheden van uw VvE?

Wilt u meer weten over de vermindering energiebelasting omdat u twijfelt of uw VvE voor bepaalde gemeenschappelijke ruimten in aanmerking komt voor deze regeling? Neemt u dan contact op met VvE Energie. Onze specialisten kunnen u hierover informeren. U kunt ons op werkdagen bellen tussen 9.00 u en 18.00 u. op telefoonnummer: 030-3031774 of een mailtje met daarin uw contactgegevens sturen naar: info@vveenergie.nl, dan nemen wij contact met u op.

 

11 reacties op “Vermindering energiebelasting omhoog in 2020

 1. Op mijn energierekening zie ik inderdaad de vermindering energiebelasting. Als ik nu zonnepanelen neem en die zonnepanelen leveren jaarlijks evenveel op als mijn energieverbruik, zodat ik per saldo jaarlijks niets aan elektra betaal. Hoe zit het dan met de vermindering energiebelasting? Ontvang ik die dan wel. Met andere woorden zou ik in mijn voorbeeld nog geld krijgen? Hoop dat iemand hierop het antwoord heeft. Alvast bedankt voor de moeite.

  1. Geachte heer Schafer, dank voor uw vraag. Ja, u ontvangt voor uw woning altijd de vermindering energiebelasting. Zonnepanelen hebben hier geen invloed op. Hartelijke groet, RUben van Geldorp

   1. Beste, Als het volledige jaarlijkse electriciteitsverbruik wordt opgewekt door zonnepanelen, krijg je dan de vermindering energiebelasting als een inkomende betaling op je rekening gestort? Of wordt deze afgezet tegen de energiebelasting op gas?
    Verändert dit wanneer de salderingslevering vanaf 2023 geleidelijk wordt afgebouwd? Indien de vermindering energieblasting dan bvb niet op onze rekening wordt gestort, dan wordt de terugverdientijd van zonnepanelen wel heeeeel erg lang.
    Alvast bedankt en mvg,
    Tim

 2. L.s.
  De vermindering energie belasting was 2019 € 311,62 voor 2020 is die € 527,17. Mijn jaarafrrekening is per d.d
  15-05 2020 hoe moet dit worden berekend?

 3. Is er vers chil in energiebelasting tussen groene stroom en ,normale, stroom. Vorig jaar kre eg ik 311 euro terug en nu zegt mijn energiemaatschappij dat dit zo blijft . Groeten G Burger

 4. Beste

  Ik heb een vraag wat gebeurd als mijn verbruik 1000 KWA uur van stroom .
  Ik heb namelijk zonnecellen op mijn dak liggen en krijg ik het vermindering energiebelasting dan ook ?
  Of wordt deze in vermindering van totale energie rekening dus gas /stroom verbruik?

  MVG

  Walter

  1. Beste Walter, jij hebt recht op vermindering energiebelasting wanneer er sprake is van een elektra-aansluiting in een pand met een verblijfsfunctie. Hopelijk heb ik jouw vraag hiermee beantwoord. Hartelijke groet, Ruben van Geldorp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *