Past duurzaamheid in het meerjarenonderhoudsplan van een VvE?

Door het verduurzamen van een gebouw kan een VvE de waarde van het pand verhogen en de energiekosten van de leden sterk verlagen. Duurzame maatregelen kunnen in het groene meerjarenonderhoudsplan (MJOP) worden opgenomen.

Een MJOP met duurzame maatregelen erin wordt ook wel een Duurzame Meerjaren Onderhoudsplanning (DMOP) genoemd. Door het meerjarenonderhoudsplan te richten op groene investeringen, kun je het gebouw direct voorbereiden op de toekomst. Het energiezuinig maken is niet verplicht, maar vanuit de overheid wordt er steeds meer druk op duurzaamheid gezet. Mocht het verduurzamen in de toekomst wel verplicht worden, dan ben je er als VvE op voorbereid als je al maatregelen hebt getroffen.

Wat is een MJOP?
Een Meerjarenonderhoudsplan is een rapport waaruit blijkt welk onderhoud de komende jaren uitgevoerd moet worden en wat hiervan de kosten zijn. Het gaat om de kosten voor noodzakelijk en wenselijk onderhoud. Door het opstellen van een rapport krijgt een VvE inzicht in de hoogte van de bedragen die gezamenlijk bijeen moeten worden gebracht om de werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Waarom is het meenemen van de duurzaamheid belangrijk?
Een VvE laat bijvoorbeeld het platte dak van het pand vervangen. Door het combineren van deze activiteiten met het plaatsen van zonnepanelen kunnen de kosten lager uitvallen. De VvE kan een deel van de investering terugverdienen door lagere energiekosten door de zonnepanelen. Of in plaats van het vervangen van het verwarmingssysteem wordt gekeken naar alternatieven die ook nog eens een besparing geven op de energiekosten.

Duurzame investeringen zorgen voor een hogere waarde van de appartementen
Maatregelen die goed zijn voor de portemonnee en voor het milieu zijn ook nog eens goed voor de verkoopwaarde van appartementen. Door de maatregelen kan er ook een beter energielabel geplakt worden op de appartementen. Als de energiekosten de komende jaren sterk stijgen, zal de verkoopwaarde van appartementen nog meer beïnvloed worden door de energiezuinigheid.

Hulp bij het omzetten van het MJOP naar een groen MJOP
VvE Energieadvies kan helpen met het omzetten naar een groen MJOP. Het plan komt tot stand met hulp van een fysieke inspectie door een deskundige. Bij een groen MJOP komt er ook nog een maatwerk energieadvies door een erkend technisch adviesbureau bij. Hieruit volgt een rapport voor de energiescore dat inzicht geeft in de kansen om te besparen op het energieverbruik.

De overheid betaalt graag mee aan het verduurzamen
De klimaatdoelen haalt de overheid niet alleen door het plaatsen van zonnepanelen en windmolens. Het verbruik moet ook worden beperkt, anders ben je aan het dweilen met de kraan open. De overheid kun je mee laten betalen aan het verduurzamen. Verdiep je dus vooral in de subsidies waar een VvE recht op kan hebben.

 

Groen MJOP

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

2 reacties op “Past duurzaamheid in het meerjarenonderhoudsplan van een VvE?

  1. Slim inderdaad om duurzaamheid mee te nemen in het MJOP van het VvE’s. Door onderhoud zo duurzaam mogelijk uit te voeren wordt het pand inderdaad misschien meer waard. En als je bijvoorbeeld naar zonnepanelen kijkt kun je soms al redelijk snel terugverdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.