Hoe werkt een variabel kleinzakelijk contract?

VvE’s met een variabel energiecontract kunnen zeer onvoordelig uit zijn. Energieleveranciers verhoogden de variabele tarieven onlangs met gemiddeld 25%, meldt het Parool. Waar komt het door dat de tarieven zo sterk stijgen en is het kiezen voor een vast tarief verstandiger?

 

Mede door het stoppen van de gaswinning in Groningen stijgen de energielasten. Gas moet nu duur worden ingekocht, omdat we geen gas meer winnen uit eigen bodem. Ook de energietransitie zorgt voor hogere energiekosten. Aan het overstappen naar duurzame bronnen als zonne- en windenergie kleven namelijk hoge kosten. De voornaamste redenen voor de uitzonderlijke energieprijsstijging van afgelopen maanden hebben we in deze blog op een rij gezet.

 

Wat is het verschil tussen variabele en vaste energietarieven?

Door het kiezen voor een vast kleinzakelijk contract spreek je met het energiebedrijf vaste lasten af voor stroom en gas gedurende de looptijd van het contract. Je kiest bijvoorbeeld voor een looptijd van 1 of 2 jaar. De tarieven kunnen wel stijgen als bijvoorbeeld de belastingheffing omhoog gaat. Met een contract met een variabel tarief heb je wisselende tarieven. Bij een daling van de energiekosten ben je beter uit met een variabel tarief. In tijden met hoge kosten had je achteraf beter kunnen kiezen voor een vast (laag) tarief.

 

De variabele tarieven wijzigen een paar keer per jaar

Je gaat met een variabel tarief meer betalen vanaf het moment dat de tarieven opnieuw worden vastgesteld. Het opnieuw vaststellen van de tarieven gebeurt meestal twee keer per jaar, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Er is een energieleverancier die eens per kwartaal een herberekening maakt. De prijs van gas is gekoppeld aan de olieprijs, dus bij een sterke stijging van de olieprijs kun je wachten op hogere prijzen voor gas.

 

Toch kiezen voor een vaste prijs?

Het voordeel van een vast tarief is dat je hiermee kunt profiteren van een welkomstkorting van de energieleverancier. Wat de verstandigste keuze is, hangt af van de tarieven bij het afsluiten van een contract. In tijden met hoge tarieven kun je beter kiezen voor een variabel tarief, maar niet als de tarieven nog verder stijgen. Helaas weet je niet hoe de prijzen zich verder ontwikkelen de komende maanden of jaren. Bij een verdere stijging van de tarieven, ben je beter af met een vast tarief. Je weet vooraf dus niet wat de verstandigste keuze is.

 

Met een vast tarief weet je waar je aan toe bent

De zekerheid over de energielasten voor een bepaalde periode is een heel groot voordeel van een vast tarief. Je krijgt geen verhogingen doorberekend, dus geen financiële tegenvallers in de vorm van sterk stijgende energielasten. Vooral voor een VvE is het belangrijk om geen sterk stijgende energielasten te hebben. Bij een kleine aanpassing kan het gelijk om duizenden euro’s extra gaan, gerekend over een jaar. Voor een kleinzakelijk contract is het dus nog belangrijker om een goed overwogen beslissing te nemen.

 

Een VvE kan de energielasten sterk verlagen door mee te doen met het collectief inkopen van energie. Lees hier meer over collectieve inkoop

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.