Vermindering energiebelasting in 2022 in uw voordeel

In de strijd tegen de stijgende energiekosten heeft het demissionair kabinet extra geld uitgetrokken om de energielasten voor gezinnen en bedrijven te beperken. Per huishouden gaat het om een besparing op de belastingheffingen van ongeveer €400. In eerste instantie was de compensatie vooral gericht op huishoudens, maar nu gaan mkb-bedrijven het verschil ook merken.

 

Vooral door de sterk oplopende prijzen van gas lag er een grote druk op de politiek om maatregelen aan te kondigen. De prijzen voor gas zijn in een korte periode verviervoudigd. Deze stijging werd ingezet in de herfst, dus met een koude winter kan er voor gezinnen een grote financiële tegenvaller ontstaan. Door de belastingkorting zijn de zorgen niet weg, maar in ieder geval wel kleiner. In totaal reserveert de overheid hiervoor een bedrag van €2,7 miljard voor huishoudens en €500 miljoen voor het bedrijfsleven. De extra verruiming van 5 november gaat €125 miljoen extra kosten voor de overheid.

 

De hoogte van de compensatie is afhankelijk van het verbruik

Vooral gezinnen met een laag inkomen en die in een slecht geïsoleerd huis wonen hebben last van de hogere energietarieven. Het demissionair kabinet heeft ervoor gekozen om iedereen de compensatie toe te laten komen. Hier hebben ze toe besloten omdat een compensatie afhankelijk van het inkomen en de energiezuinigheid van het huis moeilijk uitvoerbaar is op korte termijn. De huishoudens die meer energie verbruiken krijgen meer compensatie. Dat zijn dus gezinnen met een slecht geïsoleerd huis, maar ook huishoudens met een riante wel goed geïsoleerde woning. Er wordt nog gekeken naar een tegemoetkoming gericht op gezinnen met een laag inkomen.

 

Hoe wordt de belastingkorting doorgevoerd?

Huishoudens krijgen een extra teruggave (energiebelasting) van €230. Dit werd aangekondigd eind oktober. Begin november is de extra compensatie verhoogd naar €260. Daar staat tegenover dat het belastingtarief specifiek voor stroom iets omhoog gaat. Uitgaande van een doorberekening voor een gemiddeld gezin komt het belastingvoordeel uit op €400. De exacte bedragen per gezin zijn afhankelijk van het verbruik. Deze compensatie geldt alleen voor 2022 en is dus geen belastingverlaging voor de toekomst. Als na 2022 de gasprijzen nog steeds te hoog zijn, volgen er mogelijk nieuwe maatregelen.

 

Vouchers voor het isoleren van de woning

Naast het verlagen van de kosten wordt er ook geld uitgetrokken voor het verbeteren van de duurzaamheid van huizen. Via de gemeente kunnen huishoudens tegoedbonnen (vouchers) aanvragen voor bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie. Deze vouchers zijn voor zogenaamde kwetsbare huishoudens. Dat komt neer op mensen met een laag inkomen die wonen in een slecht geïsoleerd huis. De gemeente moet inschatten of de aanvragers binnen de doelgroep vallen. Hiervoor is een bedrag uitgetrokken van €150 miljoen.

 

Ook bedrijven kunnen recht hebben op een compensatie

Bedrijven die veel energie verbruiken hebben ook een probleem door de hoge prijzen van energie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bakkerijen, glastuinders en aluminiumfabrieken. Hiervoor is een bedrag van €500 miljoen gereserveerd. Hoe deze bedragen verdeeld worden en wat de voorwaarden zijn voor een compensatie voor bedrijven wordt nog nader uitgewerkt. Voor mkb-bedrijven is er nog een extra budget van €125 miljoen beschikbaar gesteld.

 

Wat is wijsheid voor huishoudens en VvE’s?

Er is op dit moment veel onzekerheid in de markt. Blijven de energieprijzen nu zeer hoog, of komt de energiemarkt weer tot rust de komende weken of maanden? Hier is weinig over te zeggen. Huishoudens en VvE’s doen er in ieder geval verstandig aan om te verduurzamen. De kosten van energie zullen namelijk hoog blijven. Dat wordt mede veroorzaakt doordat we over moeten stappen op alternatieve energiebronnen. Daar zitten hoge kosten aan.

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.