Storing slimme meters van netbeheerder Enexis

Met de slimme meter hoeft u geen meterstanden meer door te geven. Dat biedt dus gemak, maar digitale oplossingen hebben ook een keerzijde: bij een storing kan een slimme meter van slag raken. In hoeverre kunt u vertrouwen op een slimme meter?

 

Medewerkers laten langskomen om uw energieverbruik op te nemen, is voor energiebedrijven of voor de netbeheerder een grote kostenpost. Een slimme meter verdient zichzelf in een aantal jaren terug, omdat partijen met de slimme meter het verbruik op afstand kunnen uitlezen. Voor consumenten is het voordeel dat zij altijd op de hoogte zijn van het verbruik en dat zij kunnen vergelijken met andere periodes. Ook VvE’s kunnen veel hebben aan een slimme meter.

 

Hoe werkt de slimme meter?

De netbeheerder zorgt ervoor dat de slimme meter wordt geplaatst. Via het mobiele netwerk is het mogelijk om te communiceren met de meter op afstand. De meter heeft vier poorten, de zogenaamde P-poorten. De P3-poort en de P4-poort gebruikt de netbeheerder om de meterstanden uit te lezen. De P1-poort kunt u zelf gebruiken. Hierop kunt u een energieverbruiksmanager aansluiten. De P2-poort zorgt voor een connectie tussen de slimme meter en de gasmeter.

 

Besparen op energieverbruik

U kunt zelf baat hebben bij een slimme meter. Uw energieverbruik kunt u namelijk ook zelf inzien. Nadat u of de VvE bijvoorbeeld uw appartement heeft geïsoleerd, kunt u meten wat het effect is van de maatregel. Ook weet u wat u aan kosten kunt verwachten. Zodra de kosten sterk oplopen, kunt u gelijk maatregelen treffen om de kosten onder controle te houden.

 

Storing slimme meters

Door een storing bij netbeheerder Enexis begin 2021, konden duizenden slimme meters niet worden uitgelezen op afstand. De standen waren nog wel zichtbaar op de meters zelf, maar konden tijdelijk niet op afstand worden uitgelezen. Het probleem was eenvoudig te ondervangen door contact op te nemen met de getroffen huishoudens en de standen op te vragen.

 

Effect op de kosten

Tijdens de storing werd het verbruik alleen op het lage telwerk vastgelegd. Dit kan effect hebben op huishoudens met een dubbeltarief, omdat al het verbruik in het lage tarief komt. Voor eigenaren van zonnepanelen kan dit ongunstig uitpakken. Het terugleveren van energie gaat namelijk ook tegen het lage tarief. Wat het effect voor een huishouden is, hangt mede af van het soort contract met de energieleverancier.

 

Meer dan 80% van alle VvE’s heeft nog een traditionele meter. Met een slimme meter kunnen ook de meterstanden voor VvE’s op afstand worden uitgelezen. Het grote voordeel is dat u daarmee inzicht heeft in het verbruik. Wij kunnen helpen om met prioriteit een slimme meter aan te vragen. Daar kunt u hier meer over lezen.

Eén reactie op “Storing slimme meters van netbeheerder Enexis

  1. Mijn slimme meter kan al anderhalf jaar niet worden uitgelezen door Enexis. Op mails krijg ik geen antwoord. Aan de telefoon krijg ik een verhaal over softwareproblemen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.