Mag mijn energieleverancier maandelijks salderen?

Als eigenaar van zonnepanelen heeft u er baat bij om jaarlijks te salderen in plaats van maandelijks of per kwartaal. Er zijn energiebedrijven die kiezen ervoor om maandelijks te salderen. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) geeft aan dat het salderen jaarlijks moet, maar dit staat niet in de wet beschreven. Wat maakt het maandelijks salderen ongunstig voor u en hoe wordt het nog wettelijk onderbouwd?

Vooral huishoudens en VvE’s met veel zonnepanelen hebben baat bij salderen. Alle opgewekte stroom die niet direct wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Uiteindelijk moet u afrekenen met het energiebedrijf over de stroom die u meer geleverd heeft gekregen dan teruggeleverd.

 

Wat maakt het maandelijks salderen ongunstig?

Een eigenaar van zonnepanelen heeft bij de ACM (toezichthouder ter bescherming van de consument) een klacht neergelegd over Budget Energie omdat het energiebedrijf maandelijks in plaats van jaarlijks saldeert. Hier kiest het energiebedrijf voor, omdat de betreffende klant een variabel tarief heeft bij het energiebedrijf. De tarieven van energie fluctueren, en daarom gebeurt hetzelfde met de teruggeleverde energie. Het salderen levert in de zomer minder op dan in de periodes van het jaar met minder zonneschijn. Het maandelijks salderen is dus in het voordeel van energiebedrijven.

 

Er is geen wettelijke basis voor het verplicht jaarlijks salderen

De ACM heeft na een klacht over maandelijks salderen aangegeven dat het salderen verplicht jaarlijks moet, maar er is geen wettelijke grond voor. Met andere woorden, het is niet verplicht te stellen. Er kan een wettelijke grond ontstaan als de minister van Klimaat en Energie Rob Jetten maatregelen treft. De minister heeft tijd nodig om hier een stelling over in te nemen.

 

De terugleververgoeding verlaagd door drie energiebedrijven

De salderingsregeling die nu geldt, wordt afgebouwd vanaf 2025. Toch gaat het salderen nu al minder opleveren voor veel eigenaren van zonnepanelen. Drie energiebedrijven gaan de terugleververgoeding verlagen naar 9 cent per kWh. Het gaat om Oxxio, Woonenergie en Eneco. Bij Eneco wordt de vergoeding verlaagd van 56 cent naar 9 cent per kWh per 5 september. Eneco zelf noemt het nieuwe tarief marktconform. Dit betekent voor klanten met zonnepanelen een flinke financiële tegenvaller. Tot 5 september geeft Eneco juist een hoge vergoeding in vergelijking met andere energiebedrijven. Hierdoor heeft het bedrijf juist klanten met zonnepanelen aangetrokken.

 

Nog steeds zijn zonnepanelen een slimme investering

In juni 2022 heeft de Consumentenbond berekend dat een huishouden met 12 zonnepanelen de investering terugverdient in 5 jaar. Hierbij is ervan uitgegaan dat de btw wordt teruggevraagd. Voor een VvE met veel meer zonnepanelen kan de terugverdientijd nog korter zijn. Bij veel zonnepanelen vallen de installatiekosten naar verhouding lager uit. De installatiekosten gerekend per zonnepaneel zijn namelijk lager.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

  Eén reactie op “Mag mijn energieleverancier maandelijks salderen?

  1. Bij dezen geef ik mijn verbruik/teruglevering door
   We zijn gasloos en hebben zonnepanelen.

   Gebruik : normaal 1801, dal 2543
   Teruglevering : normaal 3378, dal 1408

   (Jaaroverzicht voorjaar 2022)

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.