Prinsjesdag 2022: Geen lagere energiebelasting maar een prijsplafond

Met Prinsjesdag ging veel aandacht naar de maatregelen van het kabinet tegen de sterk gestegen energiekosten. De energiekosten zijn in Nederland hoog in vergelijking met andere Europese landen. Dat komt deels door de hoge energiebelasting die wij betalen. Het plan was om de energiebelasting te verlagen, maar in plaats daarvan komt er een prijsplafond voor huishoudens. Of VvE’s hier ook gebruik van kunnen maken en hoe dit handen en voeten zal krijgen, is op het moment van schrijven nog onduidelijk.

 

Het kabinet moest wel ingrijpen, dat was met Prinsjesdag al duidelijk. De beste manier om huishoudens te compenseren was nog niet helder. Door een verlaging van de energiebelasting zouden de energiekosten voor gezinnen omlaag gaan. Toch leek deze maatregel onvoldoende. Het instellen van een prijsplafond is effectiever maar ook duurder. Het prijsplafond kost de overheid namelijk €23,5 miljard.

 

Wat houdt energiebelasting in?

De hoogte van de energiebelasting wordt jaarlijks per 1 januari vastgesteld voor het gehele jaar. Eerdere jaren heeft de hoogte van de energiebelasting niet veel aandacht gekregen bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe jaar met Prinsjesdag. Dit jaar was het anders. Er zitten verschillende heffingen verstopt in de energiekosten. Het gaat om de volgende:

 • In iedere kWh aan stroom en kuub gas zit energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE).
 • 21% btw over netbeheerkosten, leveringskosten en over de overheidsheffingen (u betaalt dus btw over de belastingheffing).
  • De btw-heffing is per 1 juli 2022 verlaagd naar 9%, maar gaat in 2023 weer naar 21%
 • In de energierekening zit ook een belastingteruggave verwerkt. Hier ziet u niets van terug, want het wordt automatisch verrekend.

 

Wat houdt de ODE in?

De Opslag Duurzame Energie en Klimaattransitie (ODE) op uw energierekening heeft een dubbele werking. Enerzijds zorgt een hogere heffing voor energiebesparing door de verbruikers. Anderzijds wordt de opslag gebruikt voor het investeren in duurzaamheid van onze energievoorziening. Vooral bedrijven hebben last van deze heffing, want de pot wordt voor 2/3 gespekt door bedrijven en voor 1/3 door huishoudens. In 2022 bedraagt de ODE 10,47 cent voor één kuub gas en 3,69 cent per kWh stroom.

 

Wat merkt u van het prijsplafond?

Met ingang van 1 januari geldt er een prijsplafond voor een gemiddeld verbruik. Voor gas gaat het om een tarief van €1,45 per kuub en voor stroom om €0,40 per kWh. Deze tarieven gelden tot het gemiddelde verbruik. Bij gas is het gemiddelde 1.200 kuub en voor stroom gaat het om 2.900 kWh. Als het verbruik boven deze aantallen komt, betalen huishoudens over het meerdere het geldende tarief van de energieleverancier. In de maanden november en december kan er recht bestaan op een energiecompensatie van €190 per maand. Ook voor ondernemingen komt er een compensatieregeling.

 

Hoeveel procent van de rekening bestaat uit belastingen?

Een gemiddeld huishouden betaalde begin 2022 nog gemiddeld 23,7% belasting in de energierekening, volgens Gaslicht.com. Door tegemoetkomingen vanuit de overheid en door de tijdelijke belastingverlaging, bestaat de energierekening van een gemiddeld gezin per 1 juli nog maar voor 13,1% aan belastingen. Uiteraard zorgt dit niet voor lagere energielasten, want de tarieven voor gas en stroom zijn sterk gestegen. De heffingen zijn bedoeld om duurzaamheid te stimuleren.

 

Door het prijsplafond worden de energielasten dragelijker. Houd er wel rekening mee dat de kosten nog steeds hard kunnen oplopen bij verbruik boven de 1.200 kuub aan gas en 2.900 kWh aan stroom.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.