Vaste tarieven voor consumenten in 2023, wel met hogere boete

Het moet volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanaf 1 januari 2023 weer mogelijk worden voor gezinnen en VvE’s om vaste energiecontracten af te sluiten. Het gaat vanaf 2023 wel lastiger worden om weer van een vast contract af te komen. Nu kunt u nog voor een laag bedrag een afgesloten energiecontract weer beëindigen.

 

Energiebedrijven bieden op dit moment niet of nauwelijks vaste contracten aan. U kunt kiezen voor een andere energieleverancier, maar wel met variabele tarieven. Leveranciers kunnen nu een interessant variabel tarief aanbieden, maar de volgende maand kunnen ze weer hogere tarieven doorvoeren. Met een vast contract heeft u de garantie van een vast tarief voor een periode van één of zelfs meerdere jaren.

 

Het moet duurder worden om een contract open te breken

Met de huidige regels is het mogelijk om een contract dat nog maximaal 18 maanden duurt, voor een bedrag van €100 af te kopen. U sluit bijvoorbeeld een jaarcontract af en na het afsluiten van het contract dalen de energietarieven sterk. Als u meer dan €100 kunt besparen bij een overstap, kunt u het afgesloten contract beter weer beëindigen. Het geringe boetebedrag van €100 zorgt voor een groot nadeel voor energiebedrijven. De ACM pleit ervoor dat het duurder moet worden als een huishouden weer van een contract af wil. Het moet een variabele boete worden en afhankelijk zijn van het financieel nadeel voor de energieleverancier.

 

Door een hogere opzegvergoeding weer vaste contracten

Voor energiebedrijven wordt het weer aantrekkelijker om vaste contracten aan te bieden door een hogere opzegvergoeding. In het huidige systeem ligt het risico van schommelende tarieven voor het overgrote deel bij de energiebedrijven. Als consumenten nadeel hebben door sterk gedaalde tarieven, zeggen ze eenvoudig het contract op. Dat moet dus niet meer mogelijk zijn. Vattenfall en Eneco hebben al positief gereageerd op de aanbeveling van de ACM.

 

Vaste contracten laten nog op zich wachten

Zolang de tarieven sterk blijven schommelen en consumenten goedkoop van een vast contract af kunnen komen, zal het aanbieden van een vast contract niet interessant zijn voor energiebedrijven. Daarnaast hebben ze ook nog last van hoge waarborgsommen waar ze flinke bedragen in hun boekhouding voor moeten reserveren. Hierdoor hoeft u in ieder geval de rest van 2022 niet te verwachten dat energiebedrijven weer massaal vaste contracten aanbieden. Heeft u echter een gezamenlijke elektriciteit- of stookvoorziening met uw VvE, dan kunnen wij mogelijk iets voor u betekenen. Laat hieronder uw gegevens achter en wij sturen u een advies toe.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.