Hoe duurzaam is uw VvE?

Een VvE is verplicht om een financiële reserve te vormen voor de onderhoudskosten. Door de hoge energieprijzen combineren VvE’s het onderhoud tegenwoordig vaak met het verduurzamen van het gebouw. Hoe duurzaam is uw VvE?

 

De kosten van energie zijn sterk gestegen. Met handige tips kunt u binnen uw VvE besparen op de energiekosten. Voor de grotere besparingen zijn vaak investeringen nodig isolatie en voor het installeren van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en warmtepompen.

 

Duurzaamheid wordt belangrijker door de stijging van de energiekosten

Op dit moment zijn de energietarieven weer aan het dalen na een lange periode van stijgingen. Toch zullen ook in de toekomst de energietarieven hoog blijven. Vanuit de politiek wordt er steeds meer gestuurd op het verduurzamen. Om de transformatie te financieren is het niet onwaarschijnlijk dat de belastingheffingen op energie nog verder verhoogd worden. Op deze manier kan het energieverbruik namelijk sterk beïnvloed worden.

 

Verdiep u in de subsidies die er zijn

De overheid heeft duurzaamheid als een grote prioriteit en bij VvE’s zijn nog grote besparingen te behalen. Met subsidieregelingen worden VvE’s gestimuleerd om te investeren in het verlagen van het energieverbruik. U kunt de subsidies aanvragen via de website RVO.nl (van de overheid). Let goed op de voorwaarden en de vereisten voor het krijgen van een subsidie.

 

Tips om het energieverbruik te verlagen:

  • Isoleer de verwarmingsleidingen en plaats radiatorfolie achter radiatoren in de gemeenschappelijke ruimtes;
  • Vervang de verlichting in gemeenschappelijke ruimtes door ledlampen;
  • Verlaag de temperatuur in gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners weinig komen;
  • Verlaag de temperatuur in de cv-ketel;
  • Vergeet bij het isoleren de stookruimte niet.

 

Hoe weet u hoe duurzaam het gebouw is?

Het “groener” maken van een gebouw moet met beleid. U wilt namelijk het hoogste rendement uit iedere geïnvesteerde euro halen. Mogelijk is het gunstiger om te investeren in het isoleren van het dak en de muren dan het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp. Een energieadviseur kan u adviseren bij het kiezen van de meest rendabele duurzame investering. Wij kunnen u daarbij helpen. Op onze duurzaamheidspagina vindt u nadere informatie over de hulp die u kunt inschakelen.

 

Duurzame investeringen inbouwen in het Meer Jaren OnderhoudsPlan (MJOP)

Door plannen in te bouwen in het MJOP blijft het niet bij een ambitie om te verduurzamen. De maatregelen die worden getroffen om te besparen op de energiekosten hebben vaak ook raakvlakken met de duurzame maatregelen. Als een VvE dakwerkzaamheden laat uitvoeren zijn deze werkzaamheden waarschijnlijk goed te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. In een MJOP zijn de kosten ook eenvoudiger te begroten.

 

Stappenplan

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.