Hoe pakt u als VvE achterstallig onderhoud aan en verduurzaamt u?
Het oplossen van achterstallig onderhoud kan een VvE perfect combineren met het isoleren en het “vergroenen” van de energiebronnen. Het verduurzamen van het gebouw zorgt ervoor dat een VvE tientallen jaren de onderhoudskosten zo laag mogelijk kan houden. Laat het verduurzamen zeker niet achterwege bij het onderhouden van het gebouw.
Een VvE met slecht houtwerk kan om de paar jaren weer schilders inschakelen voor het schilderen van het houtwerk. Maar mogelijk is het verstandiger om dit soort onderhoudswerkzaamheden in één keer grondig op te lossen door het vervangen van het houtwerk. Dit vergt een grotere investering, maar kan op de lange termijn verstandig zijn. Zeker nu duurzaamheid ook een belangrijke kwestie is door de hoge energieprijzen. Door het combineren van groot onderhoud met het verduurzamen van het gebouw, kan uw VvE veel geld besparen.
Wie is verantwoordelijk voor achterstallig onderhoud?
Wie de verantwoordelijkheid voor achterstallig onderhoud draagt, blijkt uit de splitsingsakte. Hierin wordt in de meeste gevallen een modelreglement van toepassing verklaard. Over het algemeen kunnen we stellen dat de gezamenlijke leden van de VvE geld bijeen moeten brengen voor het noodzakelijke onderhoud. Een probleem met het dak is dus niet alleen het probleem van de leden van de VvE die op de bovenste etage wonen.
Maak van de MJOP een groen plan
Door het combineren van onderhoud met duurzame plannen, kunnen er voor de gehele klus offertes worden opgevraagd. Bij het vervangen van houtwerk aan het pand kan ook gelijk het aanbrengen van muurisolatie in de plannen verwerkt worden. Door deze combinatie van werkzaamheden zorgt de investering voor lagere lasten voor de VvE en voor de leden van de VvE. De leden hoeven namelijk minder te stoken en kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van zonne-energie als warmtebron. Het maken van een MJOP (Meerjaren Onderhoudsplan) komt een VvE toch niet onderuit.
Het verduurzamen kan een plicht worden
VvE’s beslissen zelf wat ze doen aan het verduurzamen. Toch is het niet ondenkbaar dat er in de toekomst een plicht komt om het energieverbruik terug te dringen. Er liggen klimaatdoelen die gehaald moeten worden. Er zijn ongeveer 125.000 VvE’s in Nederland en deze zullen ook mee moeten doen om de toekomstige doelen te behalen. Een verplichtstelling kan een middel worden om het af te dringen. In de toekomst kunnen VvE’s waarschijnlijk niet om het verduurzamen heen. Ook alleen al door de stijgende energiekosten.
Maak gebruik van de subsidies die klaarliggen
Er liggen meerdere subsidies klaar om gebruik van te maken. Voordat een VvE investeert, kunt u eerst advies inwinnen van een energie-expert. Ook hiervoor kunt u gebruik maken van een subsidie. Ook kan een VvE hulp krijgen bij het begeleiden van het proces rondom het aanvragen van subsidies, het maken van een groen MJOP en het uitvoeren van de werkzaamheden. Door een deskundige in huis te nemen zorgt uw VvE ervoor dat het maximale uit de mogelijkheden wordt gehaald. Zowel wat betreft de mogelijkheden voor subsidie als voor het krijgen van het hoogste rendement op de investering.
Wilt u meer weten over subsidiemogelijkheden en over hulp bij het verduurzamen? Op onze website hebben wij alle informatie voor u verzameld.