Hoe duurzaam is een elektrische auto?

Autofabrikanten leggen steeds meer de focus op het elektrisch rijden. Eind 2022 reden er al 328.000 elektrische auto’s rond. Deze auto’s zijn duurzamer en de CO2-uitstoot is veel kleiner dan bij auto’s met een uitlaat. De kosten voor het elektrisch rijden zijn hoger, maar de duurzaamheid maakt veel  goed.

Het elektrisch rijden is duur door de nog steeds hoge aankoopbedragen van deze auto’s. Maar de afgelopen jaren zijn deze auto’s al flink goedkoper geworden in vergelijking met auto’s op fossiele brandstoffen. Het op stroom rijden is vooral interessant voor automobilisten die de mogelijkheid hebben om de auto te laden met de opbrengst van zonnepanelen.

 

Wat maakt de elektrische auto duurzamer?

Om te bepalen of een stekkerauto duurzamer is, moet verder worden gekeken dan alleen naar de brandstof. Er wordt ook gekeken naar het produceren van de auto’s en bijvoorbeeld het onderhoud. Over de gehele levensduur van een auto gerekend, stoot de elektrische auto volgens Milieucentraal.nl 60% minder CO2 uit dan een auto op fossiele brandstoffen.

 

Het inruilen van een fossiele auto is duurzamer dan doorrijden in fossiele auto’s

De auto’s met een uitlaat zijn al geproduceerd en je zou zeggen dat deze beter door kunnen rijden. Het produceren heeft namelijk al veel uitstoot van CO2 gekost. Toch is het voordeliger voor het milieu om de auto op benzine, gas of diesel in te ruilen voor een nieuwe of gebruikte elektrische auto. Het overgrote deel van de CO2 uitstoot ontstaat namelijk door het gebruiken van een auto op fossiele brandstoffen.

 

Wat is de uitstoot van een elektrische auto?

Uitgaande van een elektrische auto waar in één jaar 12.000 kilometer mee wordt gereden, komt de uitstoot uit op 1.000 kilo CO2. Hierbij is er rekening gehouden met de stroomvoorziening zoals deze in 2019 was. Het overgrote deel van de stroom bestond uit grijze stroom, dus afkomstig van kolencentrales en uit aardgas. De laatste jaren is stroom voor een groter deel groener geproduceerd, dus waarschijnlijk komt de CO2-uitstoot van de elektrische auto nu nog lager uit. Een auto op fossiele brandstoffen stoot ongeveer 2.500 kilo CO2 uit per 12.000 gereden kilometers.

 

De elektrische auto zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit in steden

Naast de veel lagere CO2-uitstoot heeft het elektrisch rijden ook nog een aantal andere duurzame voordelen. Er komt namelijk bij het elektrisch rijden geen fijnstof en stikstofoxide vrij uit een uitlaat. Wel door slijtage aan bijvoorbeeld de banden, maar dat is bij auto’s op fossiele brandstoffen ook het geval. Het wegvallen van het uitstoten van fijnstof en stikstofoxide zorgt vooral in steden voor een betere luchtkwaliteit. Dit heeft ook een positieve uitwerking op de natuur en natuurlijk op de gezondheid van de mensen in de steden.

Er zitten nog wel een aantal nadelen aan de elektrische auto, maar deze nadelen hebben geen betrekking op de duurzaamheid. De in vergelijking met de auto’s op fossiele brandstoffen lage actieradius en de hoge aankoopkosten blijven een nadeel van de elektrische auto.

 

Totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Heeft u interesse in meer informatie over onze laadoplossing en een prijsindicatie voor de parkeerplekken van uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner VvE Laadloket zo snel mogelijk contact met u op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.