Wat kost 1 kwh stroom in 2023?

Door de sterk gestegen kosten van stroom wordt het vergelijken van energiecontracten ook belangrijker. De verschillen tussen de goedkoopste en de duurste energieleveranciers zijn namelijk groot. Tot een verbruik van 2.900 kWh betaalt een huishouden in 2023 maximaal €0,40 per kWh. Er zijn alweer energieleveranciers die vaste contracten aanbieden met een prijs onder het prijsplafond.

 

In 2022 zijn de prijzen voor energie sterk gestegen. De overheid is huishoudens tegemoetgekomen door het instellen van een prijsplafond vanaf 1 januari 2023, en in de laatste maanden van 2022 bestond er recht op eenmalige tegemoetkomingen. Het vastgestelde prijsplafond is voor nieuwe energiecontracten vaak alweer achterhaald. De tarieven liggen steeds vaker onder het plafond.

 

Wat is een kWh?

Met de afkorting kWh wordt kilowattuur bedoeld. Dit staat gelijk aan 1.000 watt. Als een apparaat 500 watt verbruikt, heeft u dus 1 kWh nodig om het apparaat 2 uur aan te zetten. Ook voor het opladen van een elektrische auto rekent u met de energieleverancier af per verbruikt kWh. Uitgaande van het plafondbedrag kost een apparaat van 500 watt gedurende 2 uur aanzetten u €0,40 x 2 = €0,80. Uit dit voorbeeld blijkt dat het belangrijk is om energie zo goedkoop mogelijk in te kopen. Een goedkopere energieleverancier kan u honderden euro’s per jaar besparen.

 

De tarieven per kWh verschillen sterk

Energieleveranciers zijn commerciële bedrijven. Ze concurreren onderling sterk op prijs. De verschillen per leverancier zijn ook groot omdat het een verschil maakt voor welk bedrag de bedrijven zelf de energie hebben ingekocht. Doordat de prijzen sterk schommelen, kan de ene leverancier tegen een veel lagere prijs leveren in vergelijking met een andere leverancier. Hier kunnen gezinnen en VvE’s van profiteren door het vergelijken.

Als u een variabel contract heeft, kunt u zonder een boete te betalen overstappen naar een andere leverancier. Een vast contract openbreken kost u geld, namelijk de opzegvergoeding. Voor een contract met een resterende looptijd korter dan 1,5 jaar, bedraagt de opzegvergoeding €100, namelijk €50 voor gas en €50 voor stroom. De opzegvergoeding wordt vanaf juni 2023 anders berekend.

 

Wat kost één kWh?

In januari 2023 was de gemiddelde prijs voor 1 kWh €0,41. Daarna zijn de prijzen nog verder gezakt. De prijzen zijn inmiddels gezakt onder het plafondbedrag van €0,40. Er zijn alweer energiebedrijven met een tarief van minder dan €0,34 per kWh. Hoe de prijzen zich de rest van het jaar ontwikkelen, is afwachten en niet te voorspellen. Voor de winterperiode van 2023/2024 bestaat de vrees dat de prijzen voor gas weer sterk zullen stijgen. Dat kan een reden zijn om nu te kiezen voor een jaarcontract. Op deze manier kunt u de huidige tarieven ook voor de winter alweer vastleggen.

 

Energie was erg duur in 2022

Vooral de prijzen voor gas zijn sterk gestegen in 2022. Voor 1 kuub gas betaalt u op dit moment ongeveer €1,35 tot €1,45. In 2022 zijn de tarieven opgelopen tot €2 of zelfs €3 per kuub. De tarieven voor stroom waren ook veel hoger, maar dit waren niet de tariefstijgingen die we bij gas wel zagen. Een tarief voor 1 kWh stroom van €0,60 tot €0,90 was niet ongebruikelijk.

 

Updates prijsplafond voor VvE

Wilt u op de hoogte blijven van informatie over wat het aangekondigde prijsplafond voor de VvE's betekent? Vul hieronder uw gegevens in en wij stellen u op te hoogte zodra er meer informatie is.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.