Welke energieleverancier kiezen?

U kiest niet voor een energieleverancier omdat het bedrijf een voor u bekende naam heeft. Beter is om verder te kijken dan de naam van het bedrijf. Kijk vooral kritisch naar de tarieven die ze rekenen per kWh aan stroom en per kuub aan gas.

Het kiezen van een energieleverancier is vooral een financiële beslissing. De energierekening vormt namelijk tegenwoordig een hoge maandlast. Door de verschillen in tarieven van de verschillende leveranciers, kan een verstandige keuze een besparing opleveren van tientallen euro’s per maand.

 

Hoe kunt u vergelijken?

In de jaarafrekening van uw leverancier ziet u waarschijnlijk veel informatie die vragen bij u oproept. Het is namelijk een moeilijk leesbaar document. Door u erin te verdiepen komt u erachter wat termen betekenen, maar ook dan blijft het nog steeds erg lastig. Toch loont het de moeite om u erin te verdiepen. In grote lijnen kunt u inzicht krijgen door het achterhalen van de tarieven van uw leverancier voor stroom en voor gas.

Voor stroom betaalt u bijvoorbeeld €0,40 per kWh. Voor gas bijvoorbeeld €1,20 per m3. Als een andere energieleverancier een lager tarief rekent, kan de besparing al flink oplopen. Helaas is het niet zo eenvoudig, want er zijn ook nog bijkomende kosten. Hierbij kunt u denken aan de kosten voor transport, vastrecht en energiebelastingen. Deze kosten maken niet het grote verschil tussen leveranciers, maar ze kunnen we verschillen (bijvoorbeeld de vaste leveringskosten).

 

Neem ook uw zonnepanelen mee in de vergelijking

Neem de opbrengst van de zonnepanelen mee bij het vergelijken. Ze zorgen namelijk voor een lager verbruik aan stroom. Door de regeling van het salderen mag u de opbrengst van de zonnepanelen verrekenen met de door u verbruikte stroom. Als u meer stroom opwekt dan u verbruikt, krijgt u een vergoeding van de energieleverancier. Dit tarief is lager dan de stroomprijs per kWh. Wat u aan vergoeding krijgt verschilt sterk per energieleverancier. Neem dit dus zeker mee bij het vergelijken. De regeling van het salderen wordt waarschijnlijk afgebouwd per 2025.

 

Hoe werkt het overstappen?

Het overstappen is erg eenvoudig. U sluit namelijk bij een andere leverancier een energiecontract af en het opzeggen van uw oude contract regelt de nieuwe energieleverancier. Ze stemmen de einddatum van het oude contract en de ingangsdatum van het nieuwe contract zelfs met elkaar af. Zit u nu niet in een vast contract? Dan kunt u boetevrij overstappen. Als er geen einddatum in uw contract staat, heeft u een variabel contract en kunt u dus overstappen.

 

Kiezen voor een vast contract of een variabel contract?

U kunt de tarieven voor een half jaar of voor een jaar vastzetten. Door het kiezen van een jaarcontract bent u verzekerd van de vaste tarieven voor 12 maanden. Als de tarieven weer sterk stijgen richting de winter, heeft u daar geen last van. De laatste maanden zakken de tarieven steeds verder. Met een variabel contract profiteert u van deze tariefverlagingen. Daarnaast blijft u met een variabel tarief flexibel. U kunt bijvoorbeeld over twee maanden weer overstappen of alsnog een vast contract afsluiten. Wat hier verstandig in is, is niet te zeggen. De ontwikkeling van de tarieven is namelijk niet te voorspellen.

 

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.