Elektriciteitsnet in Noord-Brabant en Limburg overbelast, bedrijven krijgen geen nieuwe aansluiting

 

Het elektriciteitsnet in de provincies Noord-Brabant en Limburg kampt met ernstige overbelasting, waardoor bedrijven en instellingen die veel elektriciteit verbruiken de komende vijf tot tien jaar geen nieuwe stroomaansluiting kunnen krijgen. Netbeheerder Enexis heeft al een groot aantal aanvragen ontvangen en kan niet voldoen aan de toenemende vraag.

 

 

Gemeente Den Bosch teleurgesteld over beperkingen in stroomaansluitingen

De gemeente Den Bosch reageert teleurgesteld op deze maatregel en geeft aan dat het de economische ambities van zowel de gemeente als de ondernemers ernstig beperkt. Bovendien belemmert het de mogelijkheden voor grotere bedrijven om over te stappen op aardgasvrije alternatieven.

 

Capaciteitsproblemen met elektriciteitsnet verspreid over heel Nederland

Dit probleem is niet beperkt tot Noord-Brabant en Limburg. In verschillende delen van het land ervaren bedrijven moeilijkheden bij het verkrijgen van nieuwe aansluitingen of uitbreidingen van het elektriciteitsnet. De energietransitie en de groeiende vraag naar elektriciteit zorgen al jarenlang voor capaciteitsproblemen op meerdere locaties in Nederland.

 

Kabels te dun voor alle zonnepanelen

Een van de oorzaken van deze problemen is het onvoldoende vermogen van de stroomkabels, met name in woonwijken waar zonneparken en laadpalen veel ruimte op het elektriciteitsnet innemen. Daarnaast kiezen steeds meer bedrijven voor elektrische productie in plaats van traditionele energiebronnen zoals gas.

 

Grootschalige aanpassingen in de infrastructuur noodzakelijk

Om deze uitdagingen aan te pakken, zijn grootschalige aanpassingen aan de infrastructuur noodzakelijk, waaronder versterking en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Netbeheerder Liander heeft bijvoorbeeld aangekondigd 3,5 miljard euro te investeren in het uitbreiden van het stroomnet in Friesland, Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland.

 

Netbeheerders roepen op tot flexibiliteit 

Recentelijk hebben netbeheerders TenneT, Liander en Stedin bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht opgeroepen om flexibeler om te gaan met hun elektriciteitsverbruik. Dit moet ruimte creëren om nieuwe bedrijven in die provincies aan te sluiten, anders kunnen zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen.

 

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.