Een stappenplan voor verduurzaming van een appartementencomplex

De op handen zijnde verplichte verduurzaming van panden geldt ook voor VvE’s. En dat zorgt voor uitdagingen. Merkt u dat er door gebrek aan kennis en kunde beslissingen voor verduurzaming worden uitgesteld? Dat komt vaak voor. Verduurzaming betekent meestal: investeringen doen. En dat kost geld. Er dient dus geld én draagvlak te zijn bij de Vereniging van Eigenaars.

 

Een gebrek aan geld en draagvlak blijken vaak de redenen te zijn om belangrijke beslissingen uit te stellen. Niet verstandig. Want met een groen meerjarenonderhoudsplan kunt u juist geld besparen. Bovendien: vroeg of laat moet u er toch aan geloven.

 

In dit blog leg ik u uit hoe VvE Energie u kan helpen met het maken van een groen meerjarenonderhoudsplan. Verduurzamen betekent niet alleen ‘groen’ maar óók besparen en comfortabeler maken van het gebouw. Daarnaast geef ik tips hoe u de verduurzamingsplannen tot een succes kunt maken.

De aanpak die voor mij werkte

Mij is het ook gelukt. Hoe ik dat zelf heb aangepakt? Dat zal ik u vertellen. Toen ik tekende voor mijn eerste eigen woning was ik daarmee in het bezit van een appartement. Dacht ik. In de stukken bij de notaris werd gesproken over een appartementsrecht. Ik voelde me wel een beetje bekocht, want ik had een hypotheek afgesloten en had opeens een appartementsrecht. Geen huis dus, maar een recht. “Dat is altijd zo”, zei de makelaar. En: “Bij rechten horen ook plichten.” De makelaar had gelijk.

Rechten en plichten voor leden van de VvE

Een recht dus, maar wel de verplichtingen van een huiseigenaar. Want bij het tekenen van de stukken was ik ook automatisch en verplicht lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van dat appartementencomplex. Ik voelde me niet alleen verantwoordelijk, ik wás het ook.

In de materie verdiepen en stappenplan maken

Ik besloot me te verdiepen in de kansen die lagen in het groot onderhoud en onderzocht ook of er snelle aanpassingen mogelijk waren waarmee we resultaten konden boeken. De Quick Wins zeg maar. En die waren er. Denk aan het aanbrengen van isolatie en het plaatsen van LED-verlichting. Maar er kon meer.

Uiteindelijk lag er een stappenplan voor me. En daar kunt u óók van profiteren!

Stappenplan verduurzaming VvE

De VvE is ook úw verantwoordelijkheid

Stap 1. Neem verantwoordelijkheid. Wanneer u een appartement koopt, geldt die verantwoordelijkheid ook voor u. Bent u trotse bezitter van een appartement? Dan is het – omdat u medebezitter bent van het hele gebouw – mede uw taak om het gebouw in goede conditie te houden. En gezien de op handen zijnde verplichting tot verduurzaming van panden raad ik u aan daarmee te starten.

Breng de financiële aspecten in kaart

Stap 2. Schakel VvE Energie in. Wij hebben een stappenplan duurzame VvE ontwikkeld. Dit plan bestaat in het kort uit:

 • Bouw,- en installatietechnische inventarisatie;
 • Adviesrapportage: te nemen maatregelen;
 • Vertaling naar een duurzaam meer jaren onderhoudsplan;
 • Inzicht in subsidies en financiering;
 • Begeleiding bij de realisatie van de te nemen maatregelen.

Verduurzaming van een pand waarvan meerdere mensen eigenaar zijn is namelijk niet eenvoudig. De eigenaren betalen elke maand een vast bedrag voor energie aan de VvE, deels als voorschot, deels voor gemeenschappelijke ruimten. De kosten per appartement worden achteraf verrekend. Een financieel gezonde VvE heeft voldoende reserves om onverwachte kosten voor bijvoorbeeld groot onderhoud te dekken.

Het is niet altijd duidelijk of de reserves van de VvE toereikend zijn voor de investeringen die nodig zijn voor echte energiebesparing. Denk aan investeren in duurzame energie. En isolerende maatregelen: isolatieonderhoud aan gevel, dak, begane grond vloer en dergelijke.

VvE Energie helpt u met het berekenen van de investeringen. En de terugverdientijd. Wij maken voor u een structureel verduurzamingsplan – als u dat wilt. En helpen bij de implementatie van dit plan.

Mede-eigenaars interesseren voor verduurzaming

Stap 3. Overtuig het bestuur en de mede-eigenaars. Meestal is unanimiteit nodig om een investering in het appartementencomplex door te laten gaan. Duurzaam betekent niet alleen ‘groen’, maar meestal ook comfortabeler wonen tegen lagere lasten. En dat spreek de meeste mensen wel aan. Om het bestuur en de mede-eigenaars over de streep te trekken kunt u dit als argument gebruiken, mits goed onderbouwd. Daarbij helpt het plan.

Zorg dat dit plan is geschreven in begrijpelijke taal. Bespreek het plan vervolgens tijdens de Vergadering van Eigenaars. Wanneer u dit stappenplan inhoudelijk goed voorbereidt, neemt de kans op succes binnen uw VvE toe.

Tips om uw verduurzamingsplan om te zetten in succes

 1. Maak een overzichtelijk en duidelijk overzicht met meerdere deelprojecten
 2. Breng per deelproject in kaart wat de terugverdientijd is. Zet dat tegenover de huidige te ontvangen rente bij de bank om zo duidelijkheid te geven over wat het verschil is.
 3. Zorg dat uw idee door de meerderheid van de leden gesteund wordt
 4. Zorg dat duidelijk is wat wel en niet mogelijk is op basis van uw akte van splitsing.
 5. Onderzoek of er subsidies zijn waarvoor u in aanmerking komt. Of financieel interessante verduurzamingsleningen
 6. Bekijk of verduurzamingsinspanningen gekoppeld kunnen worden aan regulier onderhoud.
 7. Bereken de consequenties voor de leden: geef duidelijkheid over de invloed op de maandelijkse voorschotbijdrage
 8. Zorg dat verduurzaming als vast agendapunt jaarlijks terugkomt tijdens de jaarvergadering

 

 

Wilt u vrijblijvend additionele informatie over het Groen MJOP ontvangen? Vul hieronder uw gegevens in en wij sturen het u per mail toe.

 

Groen MJOP

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

2 reacties op “Een stappenplan voor verduurzaming van een appartementencomplex

 1. Wij zijn een Vve van een recreatiepark met 74 kavels met daarop 72 recreatie woningen soms van hout, kunststof of steen.
  Binnen een jaar moeten wij een nieuwe overeenkomst sluiten voor water, over 2 jaar voor gas.
  Kunt u ook ons begeleiden in een plan van aanpak?

  1. Geachte heer Bos, dank voor uw reactie. Wij gaan contact met u opnemen om te kijken wat wij voor uw park zouden kunnen betekenen. Hartelijke groet, Ruben van Geldorp – VvE Energie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.