MJOP VvE – Waar moet je op letten bij het uitvoeren? (3/3)

Het Meer Jaren Onderhoudsplan (MJOP) kun je zien als een onderhoudskalender van je pand. Hierin staat welke investering een VvE moet doen in het gebouw. Het betreft noodzakelijk onderhoud, verbeteringen en duurzame plannen. Waar moeten je op letten bij het tot uitvoer brengen van het onderhoudsplan?

 

Een MJOP of Groen Meer Jaren Onderhoudsplan (GMJOP) zorgt ervoor dat het gebouw goed wordt onderhouden en dat er investeringen plaatsvinden die in het belang zijn van de gezamenlijke eigenaren.

 

Wat zijn de vaste onderdelen van een MJOP?

Een MJOP moet antwoord geven op een drietal logische vragen. De antwoorden zijn namelijk noodzakelijk voor een goede en tijdige uitvoer van de plannen. Het zijn de volgende:

  • Welke onderdelen van het gebouw worden verbouwd? Omschrijf wat de plannen zijn en waar ze betrekking op hebben. Moet een deel van het platte dak worden vervangen? Geef een duidelijke omschrijving van wat er moet gebeuren. Met een goede en gedetailleerde omschrijving voorkom je later verwarring.
  • Wanneer moet het gebeuren? Maak een haalbare inschatting van de datum waarop wordt begonnen en wanneer de bouwwerkzaamheden klaar zijn.
  • Wat zijn de kosten? De plannen moeten financieel haalbaar zijn. Hier blijkt dus ook uit hoeveel maandelijks gespaard moet worden om de begroting rond te krijgen.

 

Welke werkzaamheden hebben de hoogste prioriteit?

Met duurzame investeringen druk je de energierekening, maar het geld kun je maar één keer uitgeven. Als delen van het gebouw met spoed onderhoud nodig hebben, heeft dit uiteraard een hogere prioriteit. Let bij het uitvoeren van het MJOP dus ook goed op de noodzaak van werkzaamheden. Een lekkend dak niet direct repareren kan tot gevolg hebben dat er nog meer schade ontstaat. Zorg dus altijd voor een prioriteitsbepaling. Werkzaamheden die in het belang zijn van de veiligheid en gezondheid en die gevolgschade voorkomen hebben voorrang.

 

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Vul het contactformulier in onderaan deze blog.

 

Hoeveel geld is er nodig?

Voor het uitvoeren van de plannen is kapitaal onmisbaar. De leden zorgen voor het onderhouden van de gezamenlijke delen van het pand. Het noodzakelijke geld moet beschikbaar zijn op het moment dat de werkzaamheden uitgevoerd worden. Door de coronacrisis zijn bouwmaterialen duurder dan voorheen en vakmensen zijn moeilijker te vinden. Houd hier rekening mee bij het begroten en bij het maken van een plan. Vraag bij voorkeur vroegtijdig offertes op en leg indien mogelijk alvast vakmensen vast voor de toekomstige klussen. Vraag ook meerdere offertes aan. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk.

 

Waarop letten bij het uitvoeren van een GMJOP?

Voor duurzame plannen zijn er weer andere zaken om op te letten. Het verduurzamen doe je om zoveel mogelijk energie te besparen. Het groener maken van een VvE kan op meerdere manieren, maar niet alle manieren leveren dezelfde besparing op. Het rendement op het te investeren bedrag moet zo groot mogelijk zijn. Met ons Maatwerk Energieadvies krijg je advies over de best mogelijke investering.

 

Neem ook wettelijk verplichtingen mee in de MJOP

Er zijn verplichte controles en keuringen. Het gaat bijvoorbeeld over een keuring van de lift en de brandblussers. Neem deze verplichtingen zeker mee in de planning, want het achterwege laten van deze verplichtingen kan grote gevolgen hebben. Bij brand is er mogelijk geen dekking vanuit de verzekering, als de brandblussers niet frequent gecontroleerd zijn. Andere verplichte keuringen om op te letten zijn bijvoorbeeld de NEN 3140 keuring en de SCIOS keuringen.

 

Plan zoveel mogelijk vooruit

Het MJOP moet eens in de vijf jaar worden geactualiseerd. Toch is het beter om verder te kijken dan slechts vijf jaar. Sommige onderhoudswerkzaamheden zijn dermate kostbaar, dat het beter is om er tien jaar voor te sparen. Het gaat dan vooral om groot onderhoud. Houd ook rekening met het beperken van kosten door vooruit te denken. Als je bijvoorbeeld toch al een hoogwerker moet huren, kun je mogelijk ook gelijk de dakgoot laten vervangen.

 

Houd toezicht op de werkzaamheden

Maak één van de leden van de VvE verantwoordelijk voor het toezicht houden op de verbouwing. Door tijdens een verbouwing dagelijks met de uitvoerders van de werkzaamheden te overleggen, worden fouten voorkomen. Op deze manier bewaak je ook het budget. Bij een complexe verbouwing is het raadzaam om hier een externe deskundige voor in te schakelen.

 

Leg een deadline vast voor de werkzaamheden

Vooral bij ingrijpende verbouwingen maak je niet alleen afspraken over de hoogte van de verbouwingskosten, maar leg je ook vast wanneer het klaar moet zijn. Zo zorg je ook voor een prioriteit bij de uitvoerder van de werkzaamheden.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere pagina’s & blogs over het MJOP:

 

Groen MJOP

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Eén reactie op “MJOP VvE – Waar moet je op letten bij het uitvoeren? (3/3)

  1. Goed om te weten wat de vaste onderdelen zijn van een VVE schoonmaak. Daarnaast moeten de plannen inderdaad financieel haalbaar zijn. Goed overleg en samenwerking met alle partijen is dan ook een must.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.