Hoe kopen energieleveranciers energie in?

Enkele kleine energieleveranciers hebben met trucjes geprobeerd om onder vaste contracten met klanten uit te komen. Dat deden ze omdat er lage tarieven voor gas waren afgesproken in het contract, en de energieleveranciers het gas duur moeten inkopen. Dit roept vragen op over hoe energiebedrijven hun energie inkopen. In deze blog leggen we hun werkwijze uit.

 

Energiebedrijven kunnen financiële problemen krijgen als ze energie te duur moeten inkopen. Ze kunnen aan hun klanten met een vast contract namelijk geen hogere tarieven doorberekenen tijdens de vastgelegde periode. Een sterke stijging van de inkoopprijzen kan zo tot problemen leiden. Dat speelde afgelopen tijd vooral door de sterke stijging van de gasprijzen.

 

Hoe kopen energiebedrijven energie in?

Energiebedrijven kopen energie in op groothandelmarkten. Voor het inkopen van gas moeten ze zijn op de TTF (Title Transfer Facility) en voor stroom op de EPEX (voorheen APX (Amsterdam Power Exchange)). Energiebedrijven hebben voor de inkoop de keuze uit verschillende soorten contracten. Zij kunnen tarieven voor de toekomst vastleggen (future-contracten). Dit wordt ook wel termijnmarkt genoemd. Een andere mogelijkheid is het inkopen op de dagmarkt. Hier worden afspraken gemaakt voor het leveren van energie nog op dezelfde dag.

 

Energiebedrijven kunnen handelen in future-contracten

In tijden met sterk gestegen energiekosten, krijgen vaste contracten voor het goedkoop kopen van energie meer waarde. Deze contracten kunnen energiebedrijven weer verhandelen op speciale marktplaatsen. Zo kunnen ze proberen om energie zo goed mogelijk in te kopen of om rendement te maken op contracten die ze al hebben.

 

Kunnen energiebedrijven failliet gaan?

Het komt weinig voor, maar energiebedrijven kunnen failliet gaan. In dat geval zorgt de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ervoor dat je altijd energie in je huis of VvE houdt. Lees hier meer over in deze blog. De ACM kan bij dreigende geldzorgen ook de vergunning van een energiebedrijf intrekken. Na een faillissement of het intrekken van de vergunning krijg je binnen 20 werkdagen een nieuwe energieleverancier. De nieuwe leverancier kan jouw bestaande contract met de leverancier overnemen, maar een nieuw aanbod doen mag ook. Dat is ongunstig voor consumenten, VvE’s en bedrijven als de tarieven voor energie hoog zijn.

 

Na een faillissement is het aan de curator om te kijken of je nog recht hebt op geld terug. Je hebt bijvoorbeeld teveel aan voorschotten betaald of bij het aangaan van het contract heb je het energiebedrijf een waarborgsom betaald.

 

Als klant heb je ook keuzes

Consumenten, VvE’s en bedrijven maken ook afspraken met energiebedrijven over het leveren van energie. De tarieven die je betaalt kunnen gebaseerd zijn op een vast contract voor bijvoorbeeld één of twee jaar. Of je kiest voor een variabel tarief. In dat geval wordt bij de meeste energiebedrijven het tarief twee keer per jaar vastgesteld. Meer over het verschil tussen vaste en variabele contracten leest u hier.

 

Een VvE kan ook kiezen voor een collectief contract. In dat geval wordt energie ingekocht namens deelnemers aan het collectief. U kunt uw VvE’s hier aanmelden voor ons collectief. Samen met ruim 3.550 andere deelnemers kunt u tegen gunstige tarieven energie geleverd krijgen. Dat is de kracht van het samen optrekken.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.