Stijgende gasprijs….wat zijn de financiële gevolgen voor energieleveranciers?

Ook energiebedrijven hebben last van de hoge energieprijzen. Ze lopen namelijk een groter financieel gevaar. Ze staan voor lastige beslissingen die grote gevolgen kunnen hebben bij sterk fluctuerende energieprijzen. Ook zijn oplopende betalingsachterstanden van huishoudens een groeiend probleem.

Sinds de sterke stijging van de energieprijzen zijn er al acht energieleveranciers failliet gegaan. Dankzij de milde winter is het tot nu toe bij die acht gebleven. Door de sterke schommelingen van energieprijzen hebben energieleveranciers het moeilijk. Binnen één dag kunnen de prijzen voor één megawatt-uur gas sterk omhoog en omlaag schieten.

 

Zeer extreme stijging van de gasprijzen

Tot het tweede kwartaal van 2021 schommelden de gasprijzen tussen €17 en €22 per megawatt-uur. In het tweede kwartaal van 2021 steeg de prijs van één megawatt-uur al naar €30. Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne ontstaan er vreemde schommelingen in de tarieven. Tarieven van €130 per megawatt-uur met uitschieters naar zelfs €350. Op meerdere manieren zorgt dit voor extra financiële gevaren voor energiebedrijven. Waar liggen de bedreigingen?

 

Energiebedrijven moeten duurder energie inkopen

Klanten van de energiebedrijven kunnen contracten sluiten om de energie op een vaste prijs vast te zetten. Het gaat om contracten tussen één en drie jaar. Ook energiebedrijven kopen energie in met contracten van bijvoorbeeld drie jaar, maar ze blijven voor een deel altijd afhankelijk van dagtarieven. Ook als langlopende contracten aflopen, moeten energiebedrijven weer duur inkopen. Vooral als er een grote vraag is naar gas, lopen de gasprijzen op de dagmarkt sterk op.

 

Energiebedrijven schieten grote bedragen aan de verbruikers voor

Met een flexibel energiecontract wordt bij de jaarafrekening gekeken wat er teveel of te weinig betaald is door gebruikers van energie. Door de hoge gasprijzen betalen consumenten en bedrijven nu te weinig als voorschotbedrag. Uiteindelijk wordt het juiste tarief doorberekend aan de klant, maar het energiebedrijf moet het geld wel eerst voorschieten.

 

Energiebedrijven moeten meer betalen als zekerheid voor contracten

Per gesloten contract op de energiemarkt moeten de energiebedrijven ook een soort borg storten als zekerheid. Dit wordt de initial margin genoemd. De storting als zekerheid is 3% tot 7% van de koopsom. Door hogere prijzen van energie moeten de energieleveranciers ook een groter bedrag als initial margin storten. Ook dit gaat weer ten laste van het werkkapitaal waar ze over kunnen beschikken. Elke uitgave verzwakt de financiële positie van een energiebedrijf.

 

Wanbetalingen zijn een groeiend probleem

Niet alle consumenten, VvE’s en bedrijven zijn in staat om de energielasten te betalen. Betalingsachterstanden zijn een groot probleem voor de klanten, maar zeker ook voor de energieleveranciers. Iedere euro die ze niet kunnen incasseren, draaien ze zelf voor op. Daar komt nog bij dat er meer personeel nodig is om de administratieve druk op te vangen. Betalingsproblemen zullen nog verder oplopen zodra klanten de eindafrekening krijgen.

 

Energiebedrijven hebben extra eisen gekregen waaraan ze moeten voldoen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hiermee wordt de kans op een faillissement kleiner. De energieleveranciers moeten zich beter wapenen tegen stijgende inkoopprijzen.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.