Waarom een VvE geen vast contract krijgt aangeboden

In 2021 waren de energieprijzen al hoog, maar toen was het nog mogelijk voor een VvE en voor huishoudens om een vast contract af te sluiten met een energiebedrijf. Er werden weer dalende energieprijzen verwacht in 2022, maar toen kwam de oorlog in Oekraïne. Een vast contract afsluiten met een energiebedrijf is nu erg lastig. Waar wordt het door veroorzaakt?

 

De prijzen voor energie zijn onvoorspelbaar. Ook energiebedrijven weten niet hoe het zich verder gaat ontwikkelen. De gasprijzen zijn hard gestegen sinds begin 2022. Volgende maand kunnen de prijzen nog veel hoger liggen of juist dalen. Onder deze onzekere omstandigheden kan het voor een VvE verstandig zijn om een vaste afspraak te maken over de hoogte van de tarieven, maar er is op dit moment weinig tot geen aanbod aan vaste contracten voor bijvoorbeeld één jaar. Het afsluiten van een modelcontract is nog wel een optie.

 

Wat houden modelcontracten in?

Energieleveranciers bieden nu zogenaamde modelcontracten aan. Dat zijn ze namelijk wettelijk verplicht om te doen. Het is een contract met variabele leveringstarieven en geen vaste looptijd. Twee keer per jaar kunnen de tarieven veranderen, namelijk per 1 januari en 1 juli. Echter, door de sterke veranderingen in prijzen, mogen energieleveranciers ook tussentijds de prijzen verhogen. Dit om te voorkomen dat energiebedrijven failliet gaan omdat ze de hogere tarieven zelf moeten dragen. Klanten hebben tussentijds de mogelijkheid om over te stappen naar een ander energiebedrijf.

 

Modelcontracten zijn moeilijk te vergelijken

Gesloten contracten met vaste tarieven zijn onderling vergelijkbaar. De variabele tarieven (modelcontracten) zijn lastig onderling vergelijkbaar. De tarieven van morgen kunnen namelijk anders zijn dan de tarieven van vandaag. Ook niet alle energiebedrijven communiceren de tarieven in de variabele contracten. Het aanbod vanuit energiebedrijven is klein, omdat ze zich er niet op richten om nieuwe klanten aan te trekken. Het is namelijk afwachten hoe de prijzen van energie zich ontwikkelen de komende maanden.

 

Vast tarief via een energiecollectief

Voor VvE’s is het lastig om direct met een leverancier een vast energiecontract af te sluiten. Via ons energiecollectief kunnen VvE’s toch gebruik maken van een voordelig vast tarief. Bent u benieuwd wat wij voor uw VvE kunnen besparen? Vul dan hieronder uw gegevens in.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.