Het beste energiecontract bij (netto) teruglevering van uw VvE

Eigenaren van zonnepanelen genieten volop van de vele zonuren die Nederland deze zomer heeft. De afgelopen maanden is ruim 63% meer stroom teruggeleverd aan het energienet, dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dit is een gevolg van meer zonuren, maar uiteraard ook omdat het aantal zonnepanelen in Nederland is toegenomen.

Hoewel de salderingsregeling er anders uit gaat zien vanaf 2023, kunnen VvE’s met een kleinzakelijke aansluiting op dit moment nog salderen. Wanneer de VvE een grootzakelijke aansluiting heeft, of de VvE wekt meer op dan dat er verbruikt wordt (netto teruglevering), is het terugleveringstarief essentieel.

 

Stijging energiemarkt

De energieprijzen zijn de afgelopen anderhalf jaar extreem hard gestegen. VvE’s zonder zonnepanelen merken dat flink in de portemonnee. VvE’s die (netto) terugleveren aan het net, zouden hier minder last van moeten ondervinden. Daar het terugleveringstarief een afgeleide is van het leveringstarief, wordt  de opgewekte stroom van de VvE beter gewaardeerd.

 

Vergoeding bij (netto) teruglevering

Wanneer VvE’s (netto) terugleveren staat daar een terugleververgoeding tegenover. De hoogte van deze vergoeding staat in het energiecontract. Bij een groot aantal energieleveranciers is de terugleververgoeding een percentage van het kale leveringstarief. Zoals hier beschreven, betaalt de helft van de energieleveranciers volgens de Consumentenbond (veel) te weinig voor de teruggeleverde stroom.

 

Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is afhankelijk van een aantal factoren. De aanschafkosten van de zonnepanelen kunnen stijgen vanwege duurdere grondstoffen. Hierdoor neemt de terugverdientijd toe. De terugverdientijd neemt echter af wanneer de elektriciteitstarieven hoog blijven. De VvE moet dan wel goed kijken naar de hoogte van de terugleververgoeding.

 

Contractduur

Steeds meer VvE’s sluiten langdurige contracten af omdat op dit moment de terugleververgoeding zo hoog staat. Echter, hoe langer de duur van het contract, des te lager wordt de terugleververgoeding. In enkele situaties zou het kunnen lonen om te contracteren voor een langere periode. Belangrijk feit is wel, dat zoals verwezen, de salderingsregeling afgebouwd wordt en de hogere terugleververgoeding veel minder rendabel wordt. Het gecontracteerde leveringstarief is immers op dit moment ongekend hoog.

Wanneer men een jaarcontract afsluit, is de terugleververgoeding op korte termijn doorgaans hoger. Vanuit de standaard collectieven van VvE Energie worden deze dan ook aangeboden.

 

Advies

Heeft u interesse in een vrijblijvend advies of informatie inzake uw terugleververgoeding? Stuur een bericht naar info@vveenergie.nl en wij maken inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. Dit advies is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.