Veel leveranciers betalen te weinig voor teruggeleverde stroom

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de helft van de energieleveranciers te weinig betaalt voor teruggeleverde stroom door klanten. De gestegen stroomtarieven worden wel in rekening gebracht bij de klanten, maar het hogere tarief wordt niet berekend bij het terugleveren. Dat kan huishoudens en VvE’s veel geld kosten.

 

Huishoudens en VvE’s kunnen met zonnepanelen opgeleverde energie direct gebruiken. Als de opbrengst groter is dan het verbruik, wordt de rest teruggeleverd aan het energiebedrijf. Daar wordt een terugleververgoeding over berekend. Het teruglevertarief hoeft niet hetzelfde te zijn als het tarief voor verbruik. Tot 2014 was vastgelegd dat het teruglevertrief 70% van het kale leveringstarief moest zijn. Daarna is niet meer vastgelegd wat een ‘redelijk’ tarief is. Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat sommige energiebedrijven het redelijke tarief ook duidelijk niet meer hanteren.

 

De vergoeding van teruggeleverde stroom is soms erg laag

Het feit dat er geen vaste afspraken meer zijn, wil nog niet zeggen dat energiebedrijven nu zeer onredelijke tarieven kunnen aanhouden voor de terugleververgoeding. Van de 30 onderzochte energiebedrijven, geven 6 aanbieders minder dan 15% van de kale leveringstarieven als vergoeding. Daarnaast zijn er nog 14 energiebedrijven die ver van de vergoeding van 70% van het kale leveringstarief af zitten. De negatieve koplopers zijn DGB Energie en EnergyZero. Zij vergoeden maar 7% van het leveringstarief. Bij de slechtst vergoedende energiebedrijven zit ook een energiereus, namelijk Essent met een vergoeding van maar 11%.

 

Sommige energiebedrijven houden eenzelfde terugleververgoeding aan

De helft van de onderzochte energiebedrijven geeft een terugleververgoeding die gelijk is aan het tarief dat ze bij klanten rekenen. Er zijn zelfs energieleveranciers die een hogere vergoeding geven dan ze in rekening brengen. Het verschil kan dermate groot zijn dat het de moeite waard is om hier rekening mee te houden bij het kiezen van een energieleverancier. De vergoeding per teruggeleverde kWh ligt namelijk tussen 3 cent en maar liefst 66 cent. Als u dus meer zonnepanelen heeft dan u aan stroom verbruikt, is het tarief per teruggeleverde kWh een belangrijk onderdeel om op te letten voordat u een keuze maakt voor een energieleverancier.

 

Vanaf 2023 wordt het salderen afgebouwd

Salderen is het terugleveren van stroom aan het netwerk, waarbij u alleen afrekent over het meerdere dat u verbruikt. Er zijn politieke plannen om het salderen af te bouwen vanaf 2023. Per jaar kunt u hierdoor steeds minder salderen. U kunt dus steeds minder teruggeleverde stroom wegstrepen tegen verbruikte stroom van het stroomnet. Het is nog niet zeker dat deze plannen worden doorgevoerd, maar het is wel iets om rekening mee te houden voor de toekomst.

 

Alternatieven voor het salderen

Er staan al alternatieven voor het salderen klaar. U kunt energie bijvoorbeeld tijdelijk opslaan in een thuisaccu. U heeft dan een accu in huis waar overtollige energie in opgeslagen kan worden om bijvoorbeeld tijdens de nacht te gebruiken. Een andere opkomende optie is de bidirectionele laadpaal. Deze laadpaal zorgt voor het opladen van de elektrische auto, maar kan ook energie terugleveren aan het huis. De kosten voor deze laadpaal zijn helaas nog wel hoog.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.