De terugverdientijd op zonnepanelen berekenen voor uw VvE

De investeringen in zonnepanelen verdient u terug door een lagere energierekening. Hoe lang een VvE erover doet om de investering terug te verdienen, kunt u berekenen. Wij leggen in deze blog de stappen uit die u moet doorlopen om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen.

Een groot voordeel van investeren in de duurzaamheid van een VvE is dat u door lagere energiekosten de investering terugverdient. Het is van verschillende factoren afhankelijk hoe lang het duurt voordat een VvE verdient op de investering. Met de juiste aanpak houdt u de kosten laag en zorgt u voor een zo hoog mogelijk rendement.

 

Stap 1 – Maak inzichtelijk hoe groot de investering is

Voordat u een berekening kunt maken, moet u eerst weten wat de totale investering is. U kunt hierbij denken aan de aanschafkosten en de plaatsingskosten van de zonnepanelen, maar vergeet ook niet andere bijkomende kosten, zoals de kosten voor een energieadviseur en een omvormer. Houd hierbij rekening met een beperkte levensduur van de omvormer. De zonnepanelen gaan met gemak 20 tot 25 jaar mee. De omvormer moet vervangen worden na 10 of 12 jaar.

 

Stap 2 – Wat gaan de zonnepanelen jaarlijks opleveren?

Wat de zonnepanelen jaarlijks aan rendement opleveren is afhankelijk van het vermogen van de panelen. Het vermogen varieert tussen 275 tot zelfs 395 kWh per jaar. Om het werkelijke rendement te berekenen, moet u rekening houden met een correctiefactor van 0,85. Deze factor moet u vermenigvuldigen met het vermogen van de zonnepanelen, en de uitkomst is het jaarlijkse vermogen. Met andere woorden: Opwekking x correctiefactor x aantal panelen = rendement. Als de zonnepanelen niet in een ideale hellingshoek worden geplaatst, kan er vermogen verloren gaan. Laat experts dus de plaatsing regelen.

 

Stap 3 – Stel de jaarlijkse besparing vast

U weet nu hoeveel de zonnepanelen gemiddeld per jaar opleveren. De volgende stap is om te berekenen hoeveel u kan besparen op de energierekening. Een VvE kan veel geld besparen door gebruik te maken van onze collectieve inkoop, maar om de besparing  te berekenen, gaan we voor het gemak nu nog uit van de huidige energieleverancier.

Zoek uit wat u per kWh betaalt bij uw huidige leverancier. Het tarief kunt u vervolgens vermenigvuldigen met het resultaat uit stap 2. De uitkomst is de gemiddelde besparing per jaar.

 

Stap 4 – Bereken de terugverdientijd van de zonnepanelen

De totale investering kunt u nu delen door de besparing aan energiekosten om te komen tot het aantal jaren om de investering terug te verdienen. Bij een verdere stijging van de energiekosten in de komende jaren, zijn de geplaatste zonnepanelen nog sneller terugverdiend. Met een voorbeeld laten we zien hoe de berekening eruit kan zien.

 

Rekenvoorbeeld

Op een gebouw liggen 20 zonnepanelen waarvoor de VvE in totaal €10.000 heeft geïnvesteerd. Het rendement bedraagt: 360 kWh x 0,85 = 306 kWh x 20 panelen = 6.120 kWh. De huidige energieleverancier brengt per kWh een bedrag in rekening van €0,25. De besparing bedraagt dus: 6.120 x €0,25 = €1.530

De terugverdientijd komt uit op: €10.000 / €1.530 = ongeveer 6,5 jaar.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:·

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.