Btw voor zonnepanelen verlaagd naar 0%

Het jaar 2022 was een goed jaar voor groene stroom. Er werd een kwart meer duurzame energie opgewekt in vergelijking met het jaar 2021. Een op de drie koopwoningen heeft nu zonnepanelen. Om het plaatsen van zonnepanelen nog meer te stimuleren, is de btw per 1 januari 2023 verlaagd naar 0%.

 

De vraag naar zonnepanelen is groot. Bij veel installateurs geldt daarom een wachttijd. De sterke stijging van de energieprijzen heeft huishoudens en VvE’s doen beseffen dat ze beter niet te veel afhankelijk kunnen zijn van energiebedrijven. Ook wordt de terugverdientijd van zonnepanelen steeds korter, door de hogere energieprijzen en de verlaagde btw. Voor de energietransitie is het belangrijk dat ook VvE’s in de plannen worden betrokken, en dat is ook het geval.

 

Gaat de btw op zonnepanelen ook naar nul voor VvE’s?

Vóór 2023 konden particulieren de btw ook al terugkrijgen. Ook VvE’s hadden deze mogelijkheid, maar VvE’s kregen slechts een deel van de betaalde btw terug. De hoogte van de teruggave was voor VvE’s afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie. Sinds 2023 is er geen onderscheid meer tussen particulieren en VvE’s.

 

De factuurdatum is bepalend

De verlaging van de btw geldt alleen voor facturen met een factuurdatum van 1 januari 2023 of later. Dit kan een probleem zijn als de zonnepanelen al in 2022 besteld zijn en als er een aanbetaling noodzakelijk was. Voor de aanbetaling geldt in dat geval het verlaagde tarief niet.

 

Uitzondering voor geïntegreerde panelen bij nieuwbouw

Geïntegreerde panelen bij nieuwbouw zorgen voor een beter uitziend dak omdat de zonnepanelen verwerkt zijn in het dak. Het zorgt dus voor mooiere daken. Helaas geldt het nultarief niet voor deze daken.

 

Hoe kreeg je als particulier de btw terug vóór 2023?

Een eerste vereiste voor de teruggave was dat uw naam stond op drie documenten, namelijk:

  • Energiecontract
  • Factuur van de zonnepanelen
  • Factuur van het energiebedrijf

 

U moest binnen een half jaar na de investering in zonnepanelen de teruggave aanvragen. Stap één was het invullen en het opsturen van het ingevulde formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ naar de Belastingdienst. Met dit formulier kon u zich als ondernemer aanmelden. In het formulier werd de Kleineondernemersregeling (KOR) aangevraagd. Vervolgens kon u als ondernemer de betaalde btw terugvragen. Dit ging met een btw-aangifte. Het proces liep traag en met veel administratieve stappen. De in 2022 betaalde btw kunt u nog steeds op deze manier terugvorderen. Hier vindt u meer over in deze blog.

 

Hoe kreeg een VvE de btw terug vóór 2023?

Ook voor een VvE was het systeem complex en kwam de teruggave uit de KOR. Bij een teruggave groter dan €2.500, moest de VvE de btw over de teruggeleverde stroom weer overmaken aan de Belastingdienst gedurende vier jaren.

 

Wilt u zonnepanelen plaatsen op het dak van een VvE, of heeft u andere inhoudelijke vragen? Neem contact met ons op via duurzaam@vveenergie.nl of vul onderstaand formulier in voor direct contact met een installateur.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.