Welke gasaansluiting heb ik?

U staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar er zijn zes verschillende soorten gasaansluitingen. Voor huishoudens gaat het om twee aansluitingen, de andere vier zijn gericht op zakelijk gebruik. Welke aansluitingen onderscheiden we en waar kunt u uw aansluiting aflezen?

Uw gasaansluiting moet passen bij uw gasverbruik. De soort aansluiting bepaalt namelijk hoeveel gas u maximaal kunt verbruiken. Voor huishoudens is de omvang van het verbruik vaak niet zo spannend. Als u overstapt naar een andere leverancier zal er niet gevraagd worden naar de soort aansluiting. Weten welke aansluiting u heeft, verklaart wel een aantal termen op uw jaarrekening. Voor zakelijk gebruik zijn er meer aansluitingen afhankelijk van het verbruik.

 

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de gasaansluiting

Bij het bouwen van huizen werd er vroeger direct een gasaansluiting aangelegd. Het aanleggen van gas wordt geregeld door de netbeheerder, en ze hebben ook het beheer over de aansluitingen en zijn er dus verantwoordelijk voor. Voor de bemoeienis van de netbeheerder betaalt u kosten. Deze worden bij u geïncasseerd door het energiebedrijf. Alle huizen moeten gasloos worden, daarom krijgen nieuwe huizen al geen gasaansluiting meer.

Welke gasaansluitingen zijn er?

De volgende soorten aansluitingen kun je tegenkomen:

  • G4 – Geschikt voor een gemiddeld huishouden. De gasaansluiting laat maximaal 6 m3 aan gas per uur door.
  • G6 – bedoeld voor huishoudens met een hoog verbruik en voor kleine bedrijven. De maximale capaciteit bedraagt 10 m3 per uur.
  • G10 – Kleine zakelijke aansluiting met een maximale capaciteit van 16 m3 per uur.
  • G16 – Kleine en middelgrote zakelijke aansluiting met een maximale capaciteit van 25 m3 per uur.
  • G25 – Kleine en middelgrote zakelijke aansluiting met een maximale capaciteit van 40 m3 per uur.
  • G40 en hoger – Grootzakelijke aansluiting met een maximale capaciteit van meer dan 40 m3 per uur.

 

Hoe weet u welke gasaansluiting u heeft?

Op drie manieren kunt u ontdekken welke aansluiting u heeft. U kunt het aflezen op de gasmeter in uw meterkast. Aan de voorkant van de gasmeter staat uw type aansluiting en de maximale capaciteit. De tweede plek waar u het kunt vinden, is de jaarafrekening. Als u er toch niet uitkomt, kunt u ook nog contact opnemen met uw netbeheerder. Uw netbeheerder kunt u achterhalen op Netbeheernederland.nl.

 

Wat kost een gasaansluiting per jaar?

Voor huishoudens liggen de kosten tussen €169 en €200 per jaar. De kosten verschillen per netbeheerder. Deze kosten gelden alleen voor G4 en G6 aansluitingen. Voor de aansluitingen met een hoger maximaal verbruik, liggen de jaarlijkse kosten ook hoger.

 

Hoeveel gas verbruikt een huishouden?

Een gemiddeld gezin verbruikt 1.200 m3 gas per jaar. Met een klein appartement met één bewoner komt het verbruik ongeveer uit op 630 m3. Voor een oude grote vrijstaande woning waarin meerdere mensen wonen, komt het verbruik uit rond 2.400 m3. In de winter en de herfst wordt het meeste gas verbruikt. Bij het stroomverbruik zijn de verschillen per seizoen kleiner.

 

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.