Vast energiecontract vanaf 1 juni een stuk vaster

Een voordeel van een vast contract met uw energieleverancier is dat de tarieven voor energie tijdens de looptijd vastliggen. Dit kan ook een nadeel zijn. Bij een sterke daling van de tarieven betaalt u toch de hogere tarieven. Als consument kunt u het contract met de energieleverancier openbreken. Sinds 1 juni 2023 is een vast contract met de leverancier een stuk vaster geworden. In 2022 en in de eerste maanden van 2023 werden er nauwelijks vaste contracten aangeboden door energieleveranciers. Dat werd veroorzaakt door de onvoorspelbare energieprijzen. Bij een sterke stijging van de energietarieven zitten de energieleveranciers vast aan de lagere tarieven die ze met consumenten hebben afgesproken. Bij een sterke daling van de tarieven konden consumenten goedkoop onder het vaste contract uit, en bleef de energieleverancier berooid achter. Sinds 1 juni 2023 mogen energieleveranciers een hogere boete in rekening brengen bij het openbreken van een vast contract.

 

Welke soorten contracten zijn er?

In hoofdlijnen zijn er twee soorten contracten, namelijk de vaste contracten en de variabele contracten. In een vast contract spreekt u met de energieleverancier een vaste prijs af per kWh aan stroom en per m3 aan gas. De tarieven liggen bijvoorbeeld vast voor een periode van één jaar. Met een variabel contract bent u vrij om over te stappen naar een andere energieleverancier. Daar staat tegenover dat de leverancier de tarieven kan aanpassen. Er zijn ook nog zogenaamde dynamische contracten. Deze vallen onder de noemer variabele contracten.

 

Hoe was het geregeld tot 1 juni?

Na het afsluiten van een vast contract heeft u tot de einddatum vaste tarieven. Als u in het najaar van 2022 een vast contract heeft afgesloten, heeft u waarschijnlijk hoge tarieven voor gas en stroom. Door de sterke daling van de tarieven, kan het voordelig zijn om het contract open te breken. In de meeste gevallen brengt de energieleverancier een boete in rekening van €50 voor gas en €50 voor stroom. Het kost u in totaal dus €100, maar als het voordeel van het openbreken in de honderden euro’s loopt, betaalt u graag €100 boete. Hier waren de energieleveranciers niet blij mee, en ze stopten met het aanbieden van vaste contracten.

 

Hoe is het geregeld sinds 1 juni?

Voor vaste contracten afgesloten na 31 mei geldt een nieuwe boeteregeling. Energiebedrijven mogen de hoogte van de boete nu afstemmen op de verschillen in de vaste tarieven en de tarieven van het moment van het opzeggen. Ze mogen nu dus de boete afstemmen op het nadeel dat ze hebben door de opzegging. Na een sterke daling van de tarieven loopt de boete nu mogelijk in de honderden euro’s in plaats van een vast bedrag van €100. Door deze wijziging durven energieleveranciers weer vaste contracten aan te bieden. U kunt nu alweer een vast contract afsluiten voor een periode van drie jaar.

 

Contract van vóór 1 juni nog steeds op te zeggen tegen de lage boetebedragen

De nieuwe boeteregels gelden voor contracten gesloten na 31 mei. Als u nog een contract heeft met de hoge tarieven van vorig jaar, kunt u dus ook nu nog het contract openbreken en overstappen naar een andere leverancier. Doe dat ook, want iedere maand teveel betalen voor te dure energie is onnodig. U kunt de nu lage tarieven ook gelijk weer voor bijvoorbeeld één jaar vastleggen.

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.