Balanceren tussen duurzaamheid en dakterrassen: VvE’s en hun groene dilemma

 

Binnen Nederlandse Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) wordt momenteel een interessant vraagstuk aangekaart: hoe verhouden duurzaamheid en dakterrassen zich tot elkaar? Een recente verkennende studie van Pointer in de vier grootste steden en verschillende VvE-belangenorganisaties wijst uit dat deze vraag steeds vaker tot spanningen leidt.

 

 

Duurzaamheid tegenover dakwensen

De verplichting voor appartementseigenaren om vóór 2050 van gas los te gaan en vanaf 2030 huurwoningen te voorzien van een goed energielabel, zorgt voor een toenemende behoefte aan duurzame oplossingen. Zonnepanelen lijken een aantrekkelijke optie om zelf energie op te wekken, maar deze kunnen conflicteren met de wensen van andere bewoners die juist geïnteresseerd zijn in lichtkoepels of dakterrassen.

 

Spanningen in de grote steden

VvE’s spelen een cruciale rol in het Nederlandse vastgoedlandschap, met 1,2 miljoen woningen – wat neerkomt op ongeveer een vijfde van het totale woningaanbod. Met name in de grote steden komt het steeds vaker voor dat conflicten ontstaan. Het VvE-loket in Rotterdam meldt bijvoorbeeld dat dakterrassen vaker worden geweigerd dan enkele jaren geleden. In Den Haag groeit de spanning, omdat VvE’s vaak geen toestemming verlenen voor individueel dakgebruik vanwege de mogelijke inperking van de zonnepaneelopties. Dit heeft zelfs geleid tot situaties waarin VvE’s het teruggave van dakterrassen eisen om ruimte te maken voor zonnepanelen.

 

Juridische aspecten

Duurzaamheid als Legitiem Argument VvE-belang, een belangenorganisatie, merkt op dat hun hulplijn steeds meer vragen ontvangt over dakgebruik, waarbij eigenaren interesse tonen in het installeren van warmtepompen en andere duurzame technologieën. Deze toenemende conflicten leiden soms zelfs tot juridische stappen, waarbij VvE’s of individuele leden naar de rechter stappen.

Robert van Ewijk, vastgoedrechtadvocaat bij Lexys Advocaten, signaleert een opmerkelijke verandering in de juridische praktijk: duurzaamheid wordt nu erkend als een geldig argument in de rechtszaal. Dit onderstreept het groeiende belang van duurzaamheidskwesties in de besluitvorming binnen VvE’s.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.