Gids bij je eerste energiecontract

Bij het afsluiten van uw eerste energiecontract heeft u meerdere opties waar u tussen kunt kiezen. De keuzes die u moet maken en wat de verstandigste keuzes zijn, lichten we graag toe.

Energiebedrijven bepalen zelf wat ze in rekening brengen per kWh aan stroom en per kuub aan gas. Hierdoor kan het een groot verschil maken of u voor bijvoorbeeld Essent, Vattenfall of Oxxio kiest. U kunt ervoor kiezen om de tarieven een bepaalde periode vast te zetten of u kiest voor een variabel of een dynamisch tarief. Wat houden de verschillen in?

 

Waar is de keuze van afhankelijk?

Er zijn diverse variabelen waar uw keuze van afhankelijk is. De voor u beste energieleverancier hangt onder andere af van:

 • Verbruik aan stroom en gas
 • Kiezen voor een vast of een variabel of dynamisch tarief
 • Wel of niet terugleveren door zonnepanelen
 • Kiest u voor groene energie?
 • Uw postcode
 • Verschil in hoogte van het verbruik tegen normaaltarief en daltarief
 • Soort stroomaansluiting (bijvoorbeeld 1×35 A of 3 x 25 A)

 

Veruit de twee belangrijkste variabelen zijn het verbruik en het soort contract.

 

Kiezen voor een vast, variabel of een dynamisch tarief?

U kunt ervoor kiezen om gelijk een energiecontract voor één of meerdere jaren af te sluiten. Tot begin dit jaar boden energiebedrijven alleen maar variabele contracten aan. Tegenwoordig zijn er ook weer vaste contracten en nieuw zijn de dynamische contracten. Hieronder leggen we de verschillen uit:

 • Vast contract – U legt de tarieven voor een bepaalde periode vast. U sluit bijvoorbeeld een contract voor één jaar. Tijdens deze periode heeft u geen last van hogere tarieven, maar u profiteert ook niet van verlagingen van de tarieven.
 • Variabel contract – De tarieven kunnen fluctueren door prijsstijgingen en dalingen. Normaal gesproken zijn er jaarlijks twee data waarop de tarieven veranderen, namelijk 1 januari en 1 juli. Energieleveranciers mogen in de voorwaarden vastleggen dat ze vaker veranderingen in de tarieven mogen doorvoeren.
 • Dynamisch contract – Bij een dergelijk contract zijn de tarieven afhankelijk van de prijzen van stroom en gas op een bepaald moment van de dag. De tarieven kunnen per dag fluctueren. Vandaag maakt het energiebedrijf de tarieven van morgen bekend.

 

Hoe hoog is het verbruik van gas en stroom?

Een energiebedrijf kan zeer gunstige tarieven bieden voor stroom en juist duur zijn voor gas. Door het vergelijken waarbij rekening wordt gehouden met het verbruik, krijgt u inzicht. Als u ook nog beschikt over zonnepanelen, kan een vergelijking ook weer anders uitvallen. De aan het stroomnet teruggeleverde zonne-energie mag u namelijk verrekenen met het verbruik. Dit wordt ook wel salderen genoemd. Vanaf 2025 wordt de regeling voor het salderen afgebouwd.

 

Andere aandachtspunten bij het kiezen van een energiecontract

 • Neem uw zonnepanelen mee in de vergelijking. Vooral als u meer zonne-energie oplevert dan energie verbruikt. U krijgt namelijk van sommige leveranciers een hogere vergoeding.
 • Mogelijk kunt u tegen lage tarieven groene energie krijgen in plaats van grijze energie.
 • Houd liever een hoger maandelijks voorschotbedrag aan. Zo voorkomt u dat u bij de jaarafrekening moet bijbetalen.
 • Dynamische tarieven kunnen gunstig uitpakken, maar bij een stijging van de energieprijzen kunnen uw kosten sterk oplopen.
 • Vanaf 1 juni gelden er hogere boetes bij het openbreken van een vast contract. Het boetebedrag wordt afhankelijk van het financieel nadeel van het contract voor het energiebedrijf.

Bel mij terug VvE

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.