ACM vervroegt controle energieleveranciers

De levering van gas kan in gevaar komen als de deze winter (2021-2022) een zeer koude periode wordt. Om hier controle op te houden heeft de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) het controleren van energieleveranciers vervroegd. Ze gaan één maand eerder de leveringszekerheid controleren, vooral door de sterk gestegen prijzen van gas en stroom.

 

Bij schaarste stijgen de prijzen van goederen en diensten. Dat zien we nu op de huizenmarkt. Er zijn veel meer kopers dan verkopers, waardoor de huizenprijzen stijgen. Hetzelfde geldt voor energie. Als er veel vraag is naar gas, zal de prijs oplopen. De toezichthouder wil grote problemen met de levering van energie tegengaan en gaat de controle bij energiebedrijven intensiveren.

 

Door toezicht de energieprijzen onder controle houden

Jaarlijks worden energieleveranciers gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De controle is gericht op de financiële gezondheid van energieleveranciers. De veel hogere energieprijzen kunnen namelijk grote financiële gevolgen hebben voor energieleveranciers. Als de leveranciers tegen hogere prijzen moeten inkopen dan zij verkopen aan hun klanten, kunnen ze tegen financiële grenzen oplopen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de energieleveranciers vaste prijsafspraken hebben met klanten. Bij een VvE met een vast contract van één jaar, kan een leverancier niet ineens hogere bedragen in rekening brengen. Lees hier meer over vaste en variabele contracten.

 

In een uiterste geval wordt de vergunning ingetrokken

Als de ACM een slechte financiële situatie aantreft bij een energiebedrijf, kan de energieleverancier de vergunning kwijtraken. In dat geval wordt de leveringsverplichting overgenomen door een andere leverancier. Het systeem is erop gericht om bij calamiteiten de levering van energie te waarborgen. VvE’s en huishoudens kunnen dus altijd rekenen op levering van gas en stroom. Vervolgens hebben zij de mogelijkheid om een nieuwe energieleverancier te kiezen.

 

Energieleveranciers kunnen failliet gaat

Een failliete energieleverancier komt weinig voor, maar het kan gebeuren. Dat blijkt ook uit het faillissement van Robin Energie in 2019. Door de huidige ontwikkelingen op de energiemarkt wordt de kans op een faillissement groter. Zo zijn er in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen weken meerdere leveranciers omgevallen. Het waren de kleine leveranciers Green Energy UK, AVRO Energy en Green Supplier. Gezamenlijk leverden ze aan 5% van de Britten energie.

 

Grote schommelingen in energieprijzen

Er is veel aandacht in de media voor de ontwikkeling van de energieprijzen. In één dag schommelden de prijzen voor één kuub gas soms tientallen procenten. Huishoudens met en zonder een vast contract gingen massaal vergelijken en overstappen naar een andere leverancier. Het gevaar hiervan is dat het overstappen ook net op een verkeerd moment kan plaatsvinden. Een uur later kunnen de prijzen namelijk weer veel lager zijn. Er is een grote onzekerheid in de markt geslopen.

 

Wat is verstandig in de huidige energiemarkt?

Veel huishoudens en VvE’s vragen zich af wat ze nu het beste kunnen doen. Is dit het moment om weer een contract af te sluiten voor één of meerdere jaren, of ben je met een variabel contract het beste uit? Helaas is deze vraag niet te beantwoorden. Het is namelijk onbekend hoe de energieprijzen zich gaan ontwikkelen. VvE’s die nu bij ons in het collectief zitten, zijn financieel goed uit. Tegen een laag tarief kunnen ze de ontwikkelingen afwachten.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
  • Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.