BTW op energie daalt per 01-07-2022

Per 1 juli wordt de btw op de energierekening verlaagd van 21% naar 9%. Het gaat om een tijdelijke verlaging van de btw . Ook na 1 juli blijft energie nog steeds erg duur. Het is de vraag of deze energieverlaging voldoende is om mensen met een laag inkomen te compenseren. De stijgende energielasten vormen namelijk een groot probleem voor veel gezinnen.

 

De belastingverlaging geldt voor minimaal een half jaar, dus tot 1 januari 2023. De belastingverlaging zal het probleem niet wegnemen, maar wel iets verzachten. Ook andere Europese landen hebben al belastingverlagingen doorgevoerd in de energietarieven.

 

Wat betekent de belastingverlaging voor uw energielasten?

Zolang u nog een vast contract heeft met uw energieleverancier, blijven de tarieven voor energie hetzelfde. Als u niets heeft afgesproken met uw energieleverancier, heeft u waarschijnlijk een variabel contract. Met een dergelijk contract krijgt u de hogere tarieven al doorberekend. Een gemiddeld gezin van vier personen verbruikt ongeveer 1.700 m3 gas en 4.500 kWh stroom per jaar. Tot vorig jaar bedroegen de energiekosten ongeveer €3.000 tot €3.200 per jaar. Met de huidige tarieven kunt u met een variabel contract rekenen op ruim het dubbele.

 

Energietoeslag voor de laagste inkomens

Door de verlaging van de btw kunt u een verlaging verwachten van ongeveer €400. Dat is vaak te weinig voor gezinnen die moeten rondkomen met een laag inkomen. Gezinnen met een inkomen rond het sociaal minimum, kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige energietoeslag van ongeveer €800. De uitbetaling van deze toeslag gaat via de gemeente. In totaal komen ongeveer 800.000 huishoudens in aanmerking voor deze tegemoetkoming.

 

Wie recht heeft op deze compensatie verschilt per gemeente. In veel gemeenten heeft u recht op deze extra compensatie als u maximaal 120% van het sociaal minimum verdient. Gemeenten kunnen ook 110% van het sociaal minimum aanhouden. Er zijn ook gemeenten die de groep van rechthebbenden uitbreiden door de compensatie te bieden aan gezinnen met een inkomen tot  130% van het sociaal minimum.

 

Hoge belasting in Nederland

De Nederlandse overheid kan de energietarieven van leveranciers niet beïnvloeden, maar zij heeft als middel wel dat zij de belastingen verder kan verlagen. De btw-verlaging is een stap in de goede richting, maar er zit nog steeds veel belasting op de energierekening. Dat wordt mede veroorzaakt door jaarlijkse verhogingen van de heffingen. De extra heffingen zijn nodig om geld vrij te maken voor de energietransitie. Door de belastingheffingen zijn Nederlanders binnen Europa het duurst uit wat betreft de gasrekening. De belasting op gas is sinds 2013 verdubbeld. Nu de gasprijzen hard stijgen, betalen Nederlanders steeds meer ten opzichte van inwoners van andere Europese landen. Als consument betaalt u ruim €0,36 per m3 voor gas.  Er zijn echter nog twee componenten in het voordeel van consumenten aangepast gezien de hoge prijzen: de Vermindering energiebelasting is fors verhoogd en de energiebelasting voor elektra in de 1e staffel (0 – 10.000 kWh) is verlaagd.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

   

  Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over energiecontracten:

   

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.