Mogen variabele tarieven tussentijds worden gewijzigd?

Een voordeel van variabele energietarieven is dat je meeprofiteert van dalende energietarieven. Bij stijgende tarieven ga je daarentegen juist meer betalen. Mag een energiebedrijf een consument of een VvE met variabele tarieven direct hogere tarieven in rekening brengen bij een stijging van de energiekosten?

 

De manier van opwekken van energie moet anders. We moeten de komende jaren verduurzamen. Hier zijn hoge kosten mee gemoeid. Deze hoge lasten worden doorberekend aan de verbruikers van energie. Een stijging van de energietarieven lijkt hierdoor onvermijdelijk. Huishoudens en VvE’s met variabele contracten krijgen nu juist verhogingen doorgevoerd. Wat zijn de gevolgen?

 

Wat moet je weten over een variabel energiecontract?

Als de energielasten de komende jaren stijgen, is het kiezen van een variabel tarief niet verstandig. Helaas weet je vooraf niet hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. In tijden met hoge tarieven is het niet uit te sluiten dat er de komende weken of maanden nog verdere stijgingen komen. Met een variabel tarief spreek je een tarief af met de energieleverancier. Als het tarief bij het volgende moment van tariefsaanpassing hoger is, zal het energiebedrijf jou het hogere tarief doorberekenen.

 

De meeste energiebedrijven hebben twee ijkpunten, namelijk 1 januari en 1 juli. Vaker per jaar een ijkpunt hanteren mag, maar dat doen de meeste energiebedrijven niet. Tussentijdse veranderingen raken je dus ook niet met een variabel tarief. De benaming ‘variabel’ suggereert schommelende tarieven, maar het gebeurt dus maar enkele keren per jaar. Houd wel rekening met hogere tarieven op een volgend ijkpunt.

 

De tarieven kunnen ook tussentijds stijgen

Behalve de vaste ijkpunten kan het leveringstarief niet veranderen. Het tussentijds veranderen van de energiekosten is wel mogelijk door veranderde tarieven voor belastingheffingen en veranderde netbeheerkosten. Deze kosten kunnen overigens ook veranderen als je een vast tarief met het energiebedrijf hebt afgesproken. Deze kosten liggen buiten de afspraken die je maakt met het energiebedrijf.

 

Vaste tarieven worden automatisch variabele tarieven

Na het beëindigen van een contract met vaste tarieven krijg je variabele tarieven. Met de energieleverancier spreek je bijvoorbeeld een contract af voor een periode van één jaar. Na het bereiken van de einddatum wordt het contract automatisch een variabel contract. Dit blijft zo tot je weer een contract voor een vast tarief afspreekt met dezelfde of een andere leverancier. Houd dus rekening met wisselende tarieven vanaf de einddatum van het contract met vaste tarieven.

 

In een periode met hoge tarieven kiezen voor vaste tarieven?

In tijden met hoge prijzen kiezen voor een vast tarief heeft een nadeel. Je zet het hoge tarief vast voor bijvoorbeeld één of twee jaar. Als je weer dalende energietarieven verwacht, kun je ook eerst nog vasthouden aan een variabel tarief en weer overstappen op vast zodra de prijzen gezakt zijn. Bij een verdere stijging van de tarieven was het achteraf een verkeerde keuze, maar vooraf heb je daar geen zekerheid over.

 

Voor een VvE is het slim inkopen van energie van groot belang. Het gaat namelijk om de energiekosten van meerdere bewoners en gezinnen. Met collectieve inkoop kun je de kosten zo laag mogelijk houden. Ook in tijden met naar verhouding hoge energielasten.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

   

  Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over energiecontracten: 

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.