Hoe moet de VvE zonnepanelen registreren via energieleveren.nl?

Nadat de VvE zonnepanelen heeft geplaatst kan het besparen op de energiekosten beginnen. Maar vergeet niet om de zonnepanelen aan te melden via energieleveren.nl. Dit is belangrijk, omdat de netbeheerders zo zicht hebben op de energieopwekkers in Nederland.

Het is niet lastig om uw zonnepanelen digitaal te registreren, maar het is wel van belang dat u dit niet vergeet. Het is zelfs wettelijk verplicht om de zonnepanelen (en andere energieopwekkers) aan te melden. Wat de regels en de voorwaarden zijn hebben wij hieronder voor u samengevat.

 

Energieleveren.nl

Energieleveren.nl klinkt misschien als een website van een commercieel bedrijf, maar het is een samenwerking tussen alle Nederlandse netbeheerders. De gebundelde gegevens van de netbeheerders geven inzicht in de energie die geleverd en teruggeleverd wordt. Ons elektriciteitsnet moet de toestroom aan opgewekte elektriciteit namelijk wel aankunnen, omdat er een maximum capaciteit is.

 

Registratie van de zonnepanelen

In een paar stappen kunt u de zonnepanelen aanmelden bij het officiële meldpunt Energieleveren.nl. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kleine verbruikers en grootzakelijke verbruikers, maar beide kunnen via deze website de aanmelding doorgeven. Ook de installateur kan de aanmelding verrichten namens een klant.

 

Het registreren is erg simpel. U hoeft namelijk geen technische gegevens aan te leveren. Naast uw persoonlijke gegevens, vult u het meternummer in. Na deze korte registratie ontvangt u een mail om uw gegevens te verifiëren. De volgende stap is de zonnepanelen registreren. Hierbij worden geen technische specificaties gevraagd. Het is dus geen lastige klus om uw zonnepanelen te registreren.

 

Wat moet u weten over de zonnepanelen?

Bij de registratie moet u het bouwjaar van de zonnepanelen opgeven. Ook over het vermogen van de panelen wordt een vraag gesteld. U moet namelijk het aantal Wattpiek (Wp) opgeven. Deze kunt u halen uit de documentatie van de installateur. Als u het niet kunt vinden, kunt u de installateur vragen om het vermogen.

 

Waarom is het registreren zo belangrijk?

Particulieren, VvE’s en bedrijven zijn wettelijk verplicht om de registratie te verrichten. Doe dit zo snel mogelijk nadat de zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Er worden namelijk dagelijks nieuwe energieopwekkers geplaatst en de netbeheerders moeten hier goed toezicht op houden. Als het net overbelast raakt, dreigt een vastgelopen netwerk, waardoor de stroom uitvalt. De plicht heeft betrekking op Europese wetgeving.

 

Wilt u meer weten over het verduurzamen van een VvE? Op onze duurzaamheidspagina vindt u daar meer informatie over geven we tips hoe de energielasten omlaag kunnen.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:· 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.