Cv-ketel: juiste instelling en onderhoud

Gasverbruik van de VvE kunt u verlagen door bijvoorbeeld isolatiefolie achter de radiatoren te plaatsen, maar ook op andere manieren kunt u het gasverbruik verlagen. Met goed onderhoud en de juiste instellingen van uw cv-ketel kunt u uw gasverbruik sterk verlagen, zonder dat u in uw huis of appartement in de kou moet zitten.

Door de hoge energieprijzen letten huishoudens en VvE’s nu beter op het verbruik. Zuiniger met energie omgaan is niet alleen goed voor het milieu en de samenleving, maar het geeft ook een grote besparing op de uitgaven. De cv-ketel speelt hierin een grote rol. Een goed onderhouden cv-ketel is ook nog eens goed voor uw eigen veiligheid.

 

Wacht niet met onderhoud

Problemen met de cv-ketel komen altijd op een ongeschikt moment. Vooral tijdens koude periodes moet de cv-ketel hard werken. Hierdoor zult u vaker problemen hebben in de winter dan in de zomer. Door een onderhoudscontract af te sluiten kunt u een jaarlijkse of tweejaarlijkse controle afspreken. Door goed onderhoud kunt u voorkomen dat de ketel het begeeft. Goed onderhoud kan ook nog eens energie besparen.

 

Met een onderhoudscontract heb je vaak ook voorrang bij problemen. Onderhoudsbedrijven geven hun eigen klanten namelijk voorrang en ze rekenen vaak ook nog lagere kosten bij spoedklussen.

 

Een cv-ketel die het nog goed doet toch vervangen

Heeft u een ketel van bijvoorbeeld 15 jaar oud die toch nog goed verwarmt? Laat u informeren over de mogelijk jaarlijkse besparing door het vervangen van de oude ketel. De laatste jaren hebben producenten van cv-ketels meer de nadruk gelegd op energiezuinigheid. Mogelijk is de besparing, over meerdere jaren gerekend, groter dan de investering voor het vervangen.

 

Verlaag de temperatuur voor het water in de radiatoren

Op uw cv-ketel kunt u de temperatuur van het water in de leidingen aanpassen. Vooral voor goed geïsoleerde huizen kan de temperatuur omlaag. U kunt op de cv-ketel instellen wat de warmte van het water wordt. Door de temperatuur te verlagen kunt u ervaren of het niet te koud wordt in de ruimtes in huis. Mogelijk is de temperatuur nu ingesteld op 80 graden. Verlaag de temperatuur bijvoorbeeld steeds met 5 graden en ervaar of het uw wooncomfort verlaagt. Zodra het te koud wordt, kunt u de temperatuur weer iets verhogen.

 

Verlaag de temperatuur echter niet naar onder de 60 graden voor water dat voor consumptie bestemd is. Een lagere temperatuur vergroot de kans op legionella.

 

Stem de kamerthermostaat af op uw dagelijkse leven

Verwarm uw huis alleen als het echt nodig is. In ruimtes waar u nauwelijks komt, kunt u de radiatoren op een lagere temperatuur instellen. Met de moderne thermostaten kunt u ook het nodige doen aan energiebesparing. Als er bijvoorbeeld op woensdagochtend nooit iemand thuis is, kunt u gedurende deze uren de temperatuur verlagen naar bijvoorbeeld 18 graden. Door de juiste instellingen kunt u tientallen euro’s per jaar besparen, zonder dat u inlevert op wooncomfort.

 

Andere nuttige tips voor uw cv-ketel

  • Controleer regelmatig de waterdruk in de ketel. Ideaal is een waterdruk tussen 1,5 en 2 bar.
  • Ook de cv-ketel moet u ontluchten. Hiervoor draait u het ontluchtingskraantje open.
  • Vraag bij cv-onderhoud wat u nog kunt veranderen aan de ketel voor een lager verbruik.
  • In een zeer goed geïsoleerde woning kan een watertemperatuur uit de cv-ketel van minder dan 50 graden voldoende zijn (mits dit niet bestemd is voor consumptie!).
  • Kies op uw ketel voor de ecostand in plaats van de comfortstand. Met de ecostand duurt het wat langer voor u warm water hebt, maar het is zuiniger. Dit kan u 20 kuub gas per jaar besparen.

 

Met deze tips kunt u geld besparen en ook nog eens comfortabel wonen. Effectiever besparen doet u door huizen en gebouwen te isoleren. De warmte die niet verloren gaat, hoeft u namelijk niet opnieuw op te wekken.

 

Stappenplan

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen:

3 reacties op “Cv-ketel: juiste instelling en onderhoud

  1. Zeker bedankt voor de informatie, het is heel helpvol. Zodra iemand langs komt om de nieuwe cv-ketel te installeren zal ik ze vragen om ook de instellingen aan te passen. Ik zal ook vragen of ze het uit kunnen leggen zodat ik zelf ook de instellingen aan kan passen.

  2. Ik wist niet dat de watertemperatuur van de cv-ketel rond de 50 graden kan staan. Binnenkort willen wij een nieuwe cv-ketel installeren laten. We hebben namelijk een ouder huis gekocht, de oude ketel is aan vervanging toe. We zullen de monteur dan ook even naar de temperatuur laten kijken, bedankt voor het delen van deze goede tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.