5 quickwins voor VvE’s om energie te besparen

Door de hoge energieprijzen is het nog belangrijker geworden om te besparen op energieverbruik. Zeker voor een VvE met een centrale verwarmingsvoorziening. Wij hebben 5 quickwins voor u verzameld. Sommige tips kosten wel de nodige moeite, maar zorgen dan ook voor een grote besparing.

Vóór 2022 was het al verstandig om als VvE het nodige te doen aan energiebesparing. In het eerste kwartaal van 2022 zijn de energielasten zo hard gestegen, dat het besparen meer noodzaak is geworden. Door de hoge lasten is het nu ook interessanter om te investeren in duurzaamheid. Met onze quickwins kan uw VvE besparen zonder grondig te moeten verbouwen.

 

#1. Verlaag de temperatuur in de cv-ketel

U kunt op de ketel instellen hoe warm het water in de cv-buizen moet worden. U kunt de ketel instellen op 80 graden, maar dat zorgt voor een onnodig hoog verbruik. Het water komt dan na een rondje door alle buizen weer warm aan bij de cv-ketel. Hierdoor werkt het hoog-rendementsprincipe in ketels niet meer. Laat een deskundige bepalen welke temperatuur zorgt voor comfort en toch lage kosten door het energieverbruik. Vooral in goed geïsoleerde gebouwen en huizen kan een temperatuur onder van 60 graden voldoende zijn. Een gezin kan met een lagere temperatuur met gemak 100 kuub gas per jaar besparen. De besparing voor een VvE is dus nog veel groter.

In sommige gevallen kan ook een temperatuur onder de 50 graden voldoende zijn, maar pas dan wel op dat de kans op legionella toeneemt. U kunt met een lage temperatuur veel energie besparen, maar thermische desinfectie wordt sterk aangeraden bij een temperatuur lager dan 55 graden, om groei van bacteriën te voorkomen. Dit houdt in dat het water wekelijks wordt gedesinfecteerd, bijvoorbeeld door het water voor 20 minuten boven de 60 graden te brengen.

 

#2. Verlaag het energieverbruik in de gemeenschappelijke ruimtes

De isolerende maatregelen in de appartementen hebben vaak de aandacht binnen een VvE. De gemeenschappelijke ruimtes krijgen minder aandacht. Zorg voor naaddichting bij kozijnen en de deuren en plak radiatorfolie achter de radiatoren. Kijk ook gelijk of de verwarming in de gemeenschappelijke ruimtes omlaag kan.

 

#3. Isoleer alle leidingen in het gebouw

Isoleren van de cv-leidingen is zeer eenvoudig. Helaas zijn niet alle leidingen gemakkelijk toegankelijk. Het is aan te bevelen om ook de leidingen die lastiger te bereiken zijn, toch te isoleren. Alle warmte die in de leidingen blijft, wordt vervoerd naar de vertrekken waar juist behoefte is aan warmte. Er zijn kant-en-klare isolatierollen beschikbaar bij reguliere bouwmarkten.

 

#4. Vergeet bij het isoleren de stookruimte niet

Vooral appartementencomplexen met een centrale verwarmingsvoorziening hebben baat bij het goed isoleren van de stookruimte. Rondom de ketel gaat er namelijk veel warmte verloren. Dat is zonde, want voor de stookruimte wilt u eigenlijk geen gas verbranden. Het is niet te voorkomen dat er iets van warmte verloren gaat, maar met goede isolatie kunt u de verspilling zo klein mogelijk houden. Kijk ook gelijk naar de warmtekoppelingen. Deze koppelingen inpakken met isolatiematerialen zorgt weer voor minder verspilling.

 

#5. Neem energiebesparing altijd mee in alle investeringen in het gebouw

Als er werkzaamheden moeten gebeuren aan het gebouw, is het verstandig om gelijk verder te kijken. Is dit bijvoorbeeld ook een goed moment om zonnepanelen te plaatsen? Neem duurzaamheid mee in alle plannen die binnen een VvE gemaakt worden. Zo voorkomt u dat u de kans laat liggen om tegen relatief weinig kosten het gebouw verder te verduurzamen.

 

Wilt u meer weten over energie besparen door isolatie of door het plaatsen van zonnepanelen? Mogelijk is een Maatwerk Energieadvies interessant voor uw VvE.

Offerte Maatwerk Energieadvies

Wil je vrijblijvend een offerte ontvangen voor het opstellen voor een Maatwerk Energieadvies? Vul onderstaand formulier in en wij sturen je zo spoedig mogelijk de offerte voor jullie VvE.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.