Variabele tarieven stijgen nog verder per 1 juli 2022

De energietarieven zijn al sterk gestegen sinds januari van dit jaar. Huishoudens en VvE’s met een flexibel contract kunnen zich voorbereiden op een verdere stijging van de energierekening. Energiebedrijven Essent en Vattenfall hebben namelijk sterke stijgingen van de tarieven per 1 juli aangekondigd. Stijgingen bij andere energiebedrijven lijken ook voor de hand te liggen.

 

Essent gaat de tarieven volgens nu.nl per 1 juli met 25% tot zelfs 30% verhogen. Bij Vattenfall komt de stijging ongeveer uit op ongeveer 12%. Deze tariefverhogingen hebben invloed op huishoudens en VvE’s met een flexibel contract. U heeft een flexibel contract als u met de energieleverancier geen contract hebt afgesloten voor een bepaalde periode.

 

Hoeveel invloed heeft de verhoging op uw energierekening?

Hoeveel invloed de hogere tarieven hebben op uw energierekening, is afhankelijk van uw verbruik en van de duurzame maatregelen die u al getroffen heeft. Essent verwacht voor de huishoudens met een flexibel contract stijgende maandlasten tussen €25 en €90 per maand. Gemiddeld zal het om een bedrag gaan van €49. Bij Vattenfall gaat het om gemiddeld €20 per maand. Twee keer per jaar worden de flexibele tarieven vastgesteld, namelijk per 1 januari en 1 juli.

 

Ook hogere tarieven bij het afsluiten van een jaarcontract

In plaats van akkoord gaan met het nieuwe variabele tarief, kunt u ook kiezen voor een contract van één of meerdere jaren. Ook wanneer u een contract afsluit, moet u naar verhouding hoge tarieven betalen. Toch kunt u baat hebben bij een vast contract. Bij een nog verdere stijging van de tarieven kunt u de tarieven van dit moment voor een langere periode vastzetten. Het nadeel van een vast contract is dat u ook niet meer profiteert van een verlaging van de tarieven.

 

Veel energiebedrijven bieden nu geen vaste contracten aan

De meeste energiebedrijven bieden nu niet de mogelijkheid om langlopende contracten af te sluiten. Dat willen ze niet, omdat ze niet weten hoe de prijzen zich ontwikkelen de komende maanden en jaren. Bij een sterke stijging van de tarieven waar zij voor moeten inkopen, kunnen ze tegen een financieel probleem aanlopen. Er zijn inmiddels weer energiebedrijven die een contract aanbieden voor één jaar, maar de meeste energiebedrijven zijn hierin nog terughoudend.

 

Wat zijn de verwachtingen voor de energietarieven voor de toekomst?

De tarieven worden opgedreven door de oorlog in de Oekraïne. Rusland is een zeer grote leverancier van gas, en de onrust op de markt zorgt voor een stijging van de prijzen. Pas als er geen onrust meer is op de energiemarkt, kunnen de prijzen stabiliseren. Het is nog maar de vraag of de tarieven dan ook weer sterk dalen. De prijzen voor energie waren namelijk vorig jaar ook al aan het stijgen, toen de oorlog nog niet aan de orde was.

 

Energiescan

Wilt u weten wat wij voor u kunnen besparen? Middels een op maat gesneden advies maken wij inzichtelijk hoeveel uw VvE precies kan besparen. De scan is altijd geheel kosteloos en vrijblijvend. Binnen 2 werkdagen ontvangt u een advies op maat per e-mail. Het enige dat u hoeft te doen is een (recente) maand- of jaarnota van uw leverancier uploaden in onderstaand vlak. Heeft u meerdere aansluitingen? Geen probleem: u kunt meerdere nota’s uploaden.
 • Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 128 MB, Max. aantal bestanden: 5.

   

  Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over energiecontracten:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.