Groot onderhoud combineren met verduurzaming
Voor een VvE is het van groot belang dat het gebouw goed wordt onderhouden. Door de steeds verder stijgende energiekosten, doet een VvE er verstandig aan om bij onderhoud ook gelijk het verduurzamen mee te nemen. Tegen relatief beperkte extra kosten kunnen het gebouw en de appartementen vaak gelijk energiezuiniger worden.
De combinatie van groot onderhoud met duurzame maatregelen wordt duurzaam onderhoud genoemd. Noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden worden maar in beperkte mate duurder als een VvE ook gelijk kiest voor de meest groene oplossingen. Het is waarschijnlijk dat het verduurzamen van het gebouw in de toekomst nog meer wordt gestimuleerd. Denk hierbij aan het nog verder verhogen van de belastingheffing in de energierekening of VvE’s de verplichting opleggen om het energieverbruik te verlagen.
Hoe combineert een VvE het noodzakelijk onderhoud met het wenselijke?
Bij alle onderhoud is het raadzaam om verder te kijken dan alleen het noodzakelijke. Veel onderhoudswerkzaamheden hebben raakvlakken met verduurzamen. Soms is dit heel duidelijk, bijvoorbeeld als de verwarmingsinstallatie aan vervanging toe is en de VvE een groener alternatief kan kiezen. De VvE is vanaf 2026 zelfs verplicht om voor een hybride warmtepomp te kiezen. In 2050 moeten alle Nederlandse gebouwen gasvrij zijn. Dat duurt nog jaren, maar met toekomstplannen moeten VvE’s hier nu al rekening mee houden. Andere voorbeelden zijn de volgende:
- Let goed op het energieverbruik bij het vervangen van installaties.
- Moeten er werkzaamheden aan de gevels plaatsvinden? Kies ook gelijk voor extra isolatie.
- Kijk bij geplande dakwerkzaamheden ook naar extra isolatie en de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen.
- Kies voor goed isolerend glas als de ramen worden vervangen.
- Overweeg kunststof kozijnen (met goed isolerend glas), in plaats van onderhoud aan houten kozijnen.
- Overweeg bij het vervangen van de vloer ook vloerisolatie.
Ook VvE’s kunnen recht hebben op een subsidie
Om de klimaatdoelen te behalen, is het noodzakelijk dat huizen en gebouwen duurzamer worden. Daarom hebben ook VvE’s recht op een tegemoetkoming in de vorm van een subsidie. De VvE kan recht hebben op de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE) – voorheen SEEH. Op twee manieren kunt u een subsidie aanvragen voor een VvE, namelijk:
- Voor een Energieadvies dat is opgesteld door een energieprestatieadviseur – Dit mag ook gecombineerd worden met procesbegeleiding en/of een meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
- Voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen – De maatregelen mogen pas getroffen worden na het indienen van het verzoek om subsidie. Let op de voorwaarden die gelden.
Wat zijn belangrijke voorwaarden voor subsidie?
Om recht te hebben op subsidie moet de VvE twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren. Er moet aan strenge voorwaarden worden voldaan om recht te hebben op de subsidie. Als een VvE bijvoorbeeld kiest voor triple glas, moet dit altijd gebeuren in combinatie met het plaatsen van een isolerend kozijn. Om teleurstellingen te voorkomen, kunt u de wensen beter eerst doorspreken met een energieprestatieadviseur. Zo zorgt u ervoor dat u het maximale uit de investering haalt.
Subsidie
Wil je vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor de VvE? Vul hieronder je gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met je op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.
Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen: