Warmtepomp verplicht binnen de VvE vanaf 2026

Minister Hugo de Jong kondigde recent aan dat de warmtepomp verplicht wordt per 2026 bij het vervangen van de cv-installatie. Deze verplichting geldt zowel voor huishoudens als voor VvE’s. Wat betekent dit voor VvE’s en is de ambitie van de minister haalbaar?

Met een warmtepomp kunnen huishoudens en VvE’s besparen op het gasverbruik. Met een hybride warmtepomp kunnen ze hun huis of gebouw verwarmen met 60% minder gas. Door de hoge gasprijzen zorgt dit voor een korte terugverdientijd voor een warmtepomp. De terugverdientijd ligt nu nog iets boven de 5 jaar. Ieder huis en iedere VvE aan de waterpomp is dus geen slecht idee, maar de woningen moeten wel goed voorbereid zijn om de warmtepomp het meest effectief te gebruiken.

 

Mogelijke struikelblokken

Niet bij iedere woning is het warmtepomp-systeem te installeren. Het gaat namelijk om een kastje in het huis en ook buiten moet er voldoende ruimte zijn voor het plaatsen van een warmtepomp. Voor sommige huishoudens kunnen ook de aanschafkosten een struikelblok zijn. Gemeenten van grote steden maken zich zorgen om de betaalbaarheid, maar de regering heeft bij de aankondiging van de verplichte warmtepomp aangekondigd dat de overheid 150 miljoen euro subsidie uittrekt.

 

Andere mogelijke struikelblokken voor de uitvoerbaarheid van het plan zijn de productie en plaatsing van warmtepompen. De vraag is of er op tijd voldoende warmtepompen geproduceerd kunnen worden en of er genoeg installateurs zijn om de warmtepompen te plaatsen. Voordat de wet ingaat moet er dus nog veel geregeld worden om de plannen praktisch uitvoerbaar te maken. Desondanks is deze wetgeving een mooie stap om de urgentie en het tempo van verduurzaming te verhogen.

 

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp levert voor huishoudens en VvE’s een flinke gasbesparing op en is daarom goed voor zowel de energierekening als het klimaat. Andere voordelen van een warmtepomp zijn: een lagere CO2-uitstoot, lage onderhoudskosten en hij kan daarnaast ook dienen als koeling bij hoge binnentemperaturen.

 

Wat kost een hybride warmtepomp?

Met een warmtepomp hoeft u het overgrote deel van het jaar de cv-installatie niet te gebruiken. Alleen bij temperaturen iets boven de nul graden of lager, moet de cv-installatie bijspringen. De kosten van de hybride warmtepomp hangen van veel factoren af, maar we kunnen wel indicatief een bedrag opgeven. Inclusief de plaatsing kost het u ongeveer €4.500 tot €6.000. Er zijn ook al all-electric warmtepompen, deze kosten inclusief het plaatsen tot €19.500. Welke subsidiemaatregelen hierbij komen vanaf 2026 zal nog moeten blijken. Dit zorgt er hopelijk voor dat de kosten behapbaar blijven voor VvE’s.

 

Eerst goed isoleren en ventileren

Om over te gaan op lage temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp, is het van belang dat uw woning of appartementencomplex goed geïsoleerd is. Bij oudere woningen die slecht geïsoleerd zijn, werkt een warmtepomp soms niet voldoende om tot een prettige binnentemperatuur te komen. Wij denken graag met VvE’s mee hoe zij het ketelhuis kunnen verduurzamen. Om dit te optimaliseren, adviseren wij VvE’s ook graag hoe zij hun appartementencomplex het beste kunnen isoleren en verduurzamen. Zo is het complex voorbereid op een warmtepomp en kan er bovendien veel energie en veel geld bespaard worden. Wilt u meer weten over hoe wij uw VvE kunnen begeleiden? Vul dan onderstaand contactformulier in.

 

Stappenplan

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.