Hoe zonnepanelen beter en goedkoper zijn geworden

Mede door de technologische ontwikkelingen zijn de terugverdientijden van zonnepanelen in de afgelopen jaren veel korter geworden. Ook zijn de moderne zonnepanelen zelf goedkoper geworden. Hoe is het door de jaren heen zo veel aantrekkelijker geworden om te investeren in zonne-energie?

 

Bij de aanschaf van veel zonnepanelen, bijvoorbeeld voor een VvE, zijn vooral de kosten per zonnepaneel belangrijk. Daarnaast speelt het rendement een belangrijke rol. Met een hoog rendement verdient u de investering namelijk sneller terug. Door goedkopere zonnepanelen en door overheidssubsidies wordt het steeds aantrekkelijker om zonnepanelen te plaatsen.

 

Silicium zonnepanelen beheersen de markt

In Nederland zijn de meeste panelen zogenaamde silicium zonnepanelen. Er zijn tegenwoordig panelen die het qua schoonheid ruimschoots winnen van de silicium varianten, maar dat is vooral voor VvE’s van ondergeschikt belang. De silicium panelen zijn naar verhouding goedkoop, ze zijn betrouwbaar en veel materialen die hiervoor worden gebruikt zijn niet schaars. Voor silicium panelen is zand namelijk een onmisbaar bestanddeel. Daar is voldoende van aanwezig en het is ook nog eens goed betaalbaar.

 

Twee varianten silicium zonnepanelen

De silicium panelen zijn onder te verdelen in twee varianten: met polykristallijne cellen en met monokristallijne cellen. De monokristallijne panelen leveren het hoogste rendement op. Toch liggen er vooral polykristallijne zonnepanelen op de Nederlandse daken, omdat deze veel goedkoper zijn. Door het verschil in prijs hebben de monokristallijne panelen een kortere terugverdientijd. Vooral als een VvE het dak vol legt met panelen is het prijsverschil essentieel door de grote hoeveelheid.

 

De ontwikkeling gaat in beperktere mate door

Producenten van zonnepanelen blijven innoveren om de kostprijs omlaag te brengen en om het rendement te verhogen. In de loop der jaren zijn er grote stappen gezet naar het effectiever maken van de silicium panelen. De efficiëntie wordt gemeten aan de hoeveelheid zonlicht die wordt omgezet in stroom. Bij de moderne zonnepanelen ligt dit nu op ongeveer 26%. Er is ruimte voor een verdere verbetering, maar de maximale capaciteit is binnenkort bereikt. Het theoretische maximum ligt namelijk op 33%. Dat komt doordat maar een deel van het zonlicht omgezet kan worden in elektriciteit.

 

Zonne-energie goedkoper geworden

Zonnepanelen zijn nu populair door de aantrekkelijke prijzen en de hoge prijzen van stroom. In 1975 was er ook al zonne-energie beschikbaar, maar wel tegen hoge kosten. Het opwekken van 1 wattpiek kostte toen €80. Met de moderne panelen kost 1 wattpiek maar €0,30. Daar komt nog bij dat 1 wattpiek tegenwoordig meer energie oplevert. Volgens deskundigen kunnen de kosten met gemak nog meer dan 25% zakken.

 

Zijn thuisbatterijen de toekomst?

De doorontwikkeling van zonnepanelen stopt zodra er nauwelijks nog verbeteringen in het rendement haalbaar zijn. De ontwikkeling van de relatief nieuwe thuisbatterijen komt nu pas echt op gang. Door thuisbatterijen te plaatsen, kunnen VvE’s eigen opgewekte zonne-energie opslaan in plaats van terugleveren aan het stroomnet. Tijdens de zonnige maanden gaat er veel zonne-energie verloren. Er wordt op zulke dagen dermate veel stroom aan het stroomnet teruggeleverd, dat energie verloren gaat door overbelasting van het stroomnet. Dit wordt voorkomen met thuisbatterijen.

 

De terugverdientijd van een thuisbatterij ligt nu tussen 7 en 8 jaar. Naar verwachting worden deze batterijen de komende jaren effectiever gemaakt. Het verder innoveren van deze thuisbatterijen wordt nu de duurzame innovatie waar veel rendement uit te halen is.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.