Groen dak voor de VvE: voordelen en subsidie

Kiezen voor een groen dak biedt financiële voordelen en het is ook nog eens goed voor het milieu. Het financiële voordeel wordt nog groter als een VvE ook nog recht heeft op subsidie. Wat zijn de voordelen van een groen dak?

 

Bij het investeren in het gebouw let een VvE goed op de betaalbaarheid. Daarnaast moet de investering het wooncomfort verhogen en goed zijn voor het gebouw zelf. Als het verbouwde ook nog eens een lange levensduur heeft en goed is voor een duurzamere wereld, is het een zeer goede investering.

 

Wat zijn de voordelen van een groen dak?

De levensduur van een groen dak is één van de grootste voordelen. Een groen dak gaat 75 jaar mee, terwijl een bitumendak een levensduur heeft van 20 tot 25 jaar. Het is dus een investering voor een zeer lange periode. Met een groen dak zijn de appartementen beter bestand tegen hete zomers. Het groen zorgt er namelijk voor dat warmte moeilijker het gebouw binnen kan dringen. Hierdoor hoeft de airco minder hard te werken en wordt het wooncomfort verhoogd. Een groen dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Een groen dak zorgt zelfs voor het verhogen van het rendement van de panelen. Het groen dak koelt namelijk de panelen, waardoor het rendement stijgt.

 

Kiezen voor een sedumdak

Wat u laat groeien op het groene dak moet bestand zijn tegen zeer uiteenlopende weersomstandigheden en het moet zo weinig mogelijk onderhoud vragen. Een sedumdak is daarom een aanrader. Sedum is een vetplantenfamilie die bestand is tegen veel regen en ook goed gedijt tijdens lange periodes van droogte. Sedum heeft dus een grote overlevingskans in ons klimaat. Bij nat weer houdt het plantje vocht vast en geeft het vervolgens geleidelijk weer af aan de omgeving. De sedum heeft weinig water nodig, dus een droge zomer zoals in 2018 of 2022 is geen probleem.

 

Over de samenstelling van een sedumdak is goed nagedacht

Een sedumdak bestaat uit verschillende matjes die al volgroeid op daken worden geplaatst. Ze worden kant-en-klaar aangeleverd. Van de vele soorten sedum worden de meest geschikte plantjes gebruikt voor het samenstellen van de matjes. Meestal bestaat een matje uit 8 tot 12 verschillende sedumplantjes in combinatie met verschillende mossoorten. Van de honderden soorten sedum zijn er ongeveer 35 soorten geschikt voor ons klimaat.

 

De constructie van het dak moet draagkrachtig genoeg zijn

Vooral als een groen dak volgezogen is met water, is het dak erg zwaar. De constructie van het pand moet hier tegen bestand zijn. Laat het dak vooraf controleren door een constructeur. Vooral bij daken met grote oppervlaktes moet er rekening worden gehouden met het gewicht van een groen dak.

 

Heeft uw VvE recht op subsidie?

Bij de gemeente kunt u een subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak. Of er een subsidie mogelijk is en wat de voorwaarden zijn, verschilt per gemeente. Het moet bijvoorbeeld minimaal om een dak van 20 m2 gaan. De hoogte van de subsidie verschilt ook. U kunt bij uw eigen gemeente navragen wat de mogelijkheden zijn.

 

Wilt u meer weten over het opstellen van een duurzaam plan voor een VvE? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

Groen MJOP

Wilt u vrijblijvend meer informatie over een van de mogelijkheden voor uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner Univeste neemt zo spoedig mogelijk contact met u op, zodat zij kunnen bepalen welke aanpak voor verduurzaming het beste bij jullie VvE past.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over isoleren en verduurzamen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.