Waterstofauto vs. elektrische auto

De doorbraak van de elektrische auto lijkt definitief, maar laten we de waterstofauto niet vergeten. Waterstof heeft namelijk ook voordelen. Wat is een waterstofauto eigenlijk en hoe werkt de techniek achter deze vorm van aandrijving?

De auto’s op fossiele brandstoffen volledig vervangen door de elektrische auto stuit op praktische problemen. Niet iedereen heeft de kans om een laadpaal vóór het huis te plaatsen en het is de vraag of ons stroomnet het aan kan om alle auto’s te voorzien van stroom. Het rijden op waterstof lijkt meer op hoe we nu met de auto’s op fossiele brandstoffen omgaan.

 

Hoe werkt de waterstofauto?

Waterstof is een gas dat gemaakt moet worden door het splitsen van water in zuurstof en waterstofgas. Dit proces kost energie en het zorgt ervoor dat energie te tanken is. En dus bruikbaar is voor het voortbewegen van een auto. Vergelijkbaar met een elektrische auto, maar op een andere manier om in de noodzakelijke energie te voorzien.

De elektrische auto slaat energie op in accu’s en bij de waterstofauto komt de energie uit de tank. In waterstofauto’s zitten ook elektromotoren die zorgen voor de aandrijving. De waterstof uit de tank wordt gestuurd naar een brandstofcel onder de motorkap. In een auto op fossiele brandstoffen komt de energie vrij door verbranding van deze. In de waterstofauto komt de energie vrij door een chemische reactie. Uit de uitlaat komt door dit proces water vrij in plaats van uitlaatgassen.

 

Voor- en nadelen t.o.v. elektrische auto?

De actieradius is een groot voordeel ten opzichte van de elektrische auto. Met een volle waterstof tank kan er ongeveer 700 km gereden worden. Elektrisch is dat (vooralsnog) toch al gauw 30-50 % minder. Op eerste zicht is de snelheid van tanken ook een groot voordeel. Binnen enkele minuten kunt u weer met een volle tank verder. Nadeel in deze is echter het zeer beperkte aantal punten waar u op dit moment waterstof kunt tanken. Een nadeel van waterstof is ook dat het veel energie kost om waterstof te produceren, meer energie dan je uiteindelijk uit het waterstof kunt halen. Daarnaast is de aanschaf van een waterstofauto door de huidige kleinschalige oplagen prijzig. Twee beschikbare waterstofauto’s: .De Hyundai Nexo en de Toyota Mirai kosten beide ongeveer €70.000,-

 

Brandveiligheid

In een eerdere blog hebben wij de brandveiligheid van elektrisch rijden beschreven. Hoewel blijkt dat elektrische auto’s en het opladen hiervan in parkeergarages niet zorgt voor extra brandgevaar, moeten er wel maatregelen worden getroffen omdat bij een branduitbraak de gevaren wel groter zijn.

Waterstof bevat net als aardgas of benzine veel energie. Dit brengt dus risico’s met zich mee, al zijn deze beperkt. Waterstof auto’s hebben namelijk een tank die langer standhoudt in een brand dan traditionele verbrandingsauto’s. Bovendien is waterstof lichter dan lucht, waardoor het snel opstijgt en verdunt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld LPG.
Indien de waterstof wel tot ontbranding komt, kan het daarentegen wel gevaarlijker zijn dan traditionele brandstoffen. De vlam is namelijk onzichtbaar en geeft nauwelijks stralingswarmte af. Een voordeel van waterstofauto’s ten opzichte van elektrische auto’s is het feit dat deze niet worden opgeladen in de parkeergarage. Hierdoor is er dus geen vonkvorming en kan er geen kortsluiting ontstaan.

 

Totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Zolang de focus blijft liggen op de stekkerauto, krijgt de waterstofauto waarschijnlijk geen kans. Hoewel er voordelen zijn ten opzichte van elektrische auto’s, vraagt rijden op waterstof om een grote investering en kan het gebrek aan infrastructuur op dit moment het gebruiksgemak beperken. Als in de toekomst blijkt dat het overstappen op het op stroom rijden niet haalbaar is, kan waterstof een goed alternatief of een goede aanvulling zijn.

 

Rijdt u elektrisch en heeft u interesse in meer informatie over onze laadoplossing en een prijsindicatie voor de parkeerplekken van uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen binnen 2 werkdagen vrijblijvend contact met u op.

 

Totaaloplossing infrastructuur laadpalen

Heeft u interesse in meer informatie over onze laadoplossing en een prijsindicatie voor de parkeerplekken van uw VvE? Vul hieronder uw gegevens in en onze partner VvE Laadloket zo snel mogelijk contact met u op.

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over laadpalen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.