Verduurzaming stokt door tekort aan omvormers

De urgentie om huizen en VvE’s te verduurzamen wordt steeds duidelijker. Door de hoge energiekosten is de noodzaak extra kracht bijgezet. Het verduurzamen stagneert echter door een tekort aan omvormers. Dat zorgt voor oplopende wachtlijsten bij installateurs van zonnepanelen.

Veel mensen hebben nu aandacht voor het beter isoleren van huizen en gebouwen en voor duurzame energiebronnen. Door de grote vraag naar deze energiebronnen, dreigt er een tekort. Dit zien we bijvoorbeeld bij het leveren van warmtepompen en bij het leveren van zonnepanelen.

 

Grote vraag naar zonnepanelen

Mede door de salderingsregeling zijn zonnepanelen nu populair. De salderingsregeling heeft als voordeel dat u opgewerkte stroom die u zelf niet gebruikt, kunt terugleveren aan de energieleverancier. De geleverde stroom mag u verrekenen met wat u gebruikt van het stroomnet. Er zijn inmiddels al bijna twee miljoen huizen met zonnepanelen, dat is bijna een op de vier huizen. Door de hoge kosten van energie is het voordeel van zonnepanelen nog groter geworden. Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer voor zonnepanelen en wordt het voordeel dus nog groter.

 

Wat zorgt voor een tekort aan omvormers?

Het leveren van zonnepanelen is geen probleem. Het pijnpunt ligt bij de omvormers. Hier zitten namelijk chips in verwerkt, en deze zijn moeilijk te produceren door tekorten aan grondstoffen voor de chips. De omvormers zorgen ervoor dat de opgewekte stroom omgevormd wordt naar stroom die uit het stopcontact komt. Naast het tekort aan grondstoffen zorgt ook corona nog steeds voor stagnering. De chips komen voor een groot deel uit China, waar nog vaak lockdowns zijn door corona-uitbraken.

Het tekort aan chips is niet alleen een probleem voor omvormers van zonnepanelen. Ook bij het produceren van computers en elektrische auto’s speelt het leveringsprobleem van chips.

Een andere reden voor de langere wachttijden voor zonnepanelen is een tekort aan arbeidskracht. De installateurs van zonnepanelen hebben een tekort aan vakmensen die de daken van de huizen op kunnen. Zolang de energieprijzen hoog zijn of nog verder stijgen, zal de vraag naar zonnepanelen blijven stijgen.

 

Aansluiten in de rij en toch alvast zonnepanelen aanvragen?

Een levertijd van een paar maanden is geen uitzondering. Vermoedelijk blijft de vraag naar zonnepanelen groot. Huiseigenaren en VvE’s doen er dus verstandig aan om wel alvast actie te ondernemen. Het gaat mogelijk niet meer lukken om deze zomer nog panelen op het dak te krijgen, maar zonnepanelen zijn een investering voor de langere termijn. En ze leveren ook nog energie op in de andere jaargetijden.

Overweegt u om uw VvE te voorzien van zonnepanelen? Wij bieden een gratis Quickscan op afstand of een offerte op maat. Vul hieronder uw gegevens in en wij nemen contact met u op.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.