Waarom vallen zonnepanelen uit en wat kunt u eraan doen?

Op zeer zonnige dagen is de kans groter dat uw zonnepanelen uitvallen. Waar komt het door en wat kunt u er zelf tegen doen?

Door de grote opmars van zonnepanelen is het erg druk op ons elektriciteitsnet. Het net kan zelfs overbelast raken door een grote toestroom van teruggeleverde stroom door huishoudens en VvE’s. Een gevolg kan zijn dat omvormers het niet aankunnen en hun werk neerleggen. In bepaalde gevallen kunt u zelf iets doen om het uitvallen van de omvormers te voorkomen.

 

Ons energienet is niet afgestemd op het massaal terugleveren van energie

Eigenaren van zonnepanelen kunnen het overschot aan opgewekte energie terugleveren aan het energienet. Dit wordt salderen genoemd. Doordat er steeds meer huizen en gebouwen voorzien zijn van zonnepanelen, wordt er ook steeds meer teruggeleverd. Het “verkeer” op het stroomnet wordt dus steeds drukker. Door het grote aanbod aan stroom stijgt de spanning op het elektriciteitsnet. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte energie bruikbare stroom wordt, zodat het geleverd kan worden aan huishoudens, VvE’s en bedrijven. Om overbelasting te voorkomen, stoppen omvormers ermee als de spanning te hoog wordt.

 

Wanneer stopt de omvormer ermee?

Op ons laagspanningsnet zit een spanningsniveau van 230 volt. Energiebedrijven hanteren een marge van 10%. Wettelijk mag de netspanning maximaal 253 volt zijn (230 volt + 10%). Als de spanning hoger dreigt uit te komen, raakt het elektriciteitsnet overbelast. Door deze overbelasting schakelt de omvormer zichzelf uit. De omvormers zijn namelijk afgestemd op een maximale spanning van 253 volt. Op deze manier worden ook uw elektrische apparaten beschermd tegen te hoge spanningen. Zodra de spanning op het net weer afneemt, schakelt de omvormer zichzelf weer in.

 

Overbelasting van het elektriciteitsnet is nog zeldzaam

Het kan jaarlijks meerdere malen gebeuren dat uw omvormer wordt uitgeschakeld, maar in de praktijk is het probleem niet zo groot. Door de uitval schakelt de omvormer zichzelf gemiddeld uit voor 11 uren per jaar. Het gevaar van overbelasting voor de opbrengst is dus geen reden om geen zonnepanelen te nemen. Er blijven namelijk genoeg zonne-uren over in een jaar.

 

Meld het probleem bij uw netbeheerder

Netbeheerders werken er hard aan om het elektriciteitsnet meer capabel te maken voor de nieuwe manier van energiebeheer. Er zijn regio’s die vaker of juist minder vaak getroffen worden door uitgeschakelde omvormers door overbelasting. U kunt een beetje bijdragen aan het oplossen van het probleem door er melding van te maken bij de netbeheerder. Welke beheerder u moet hebben voor uw regio, ziet u op deze kaart van Nederland.

 

Door slimmer energieverbruik kunt u ook invloed uitoefenen

Door bijvoorbeeld in de nacht te wassen, kunt u gebruik maken van nachtstroom. Door op zonnige dagen juist overdag te wassen, kunt u de kans op overbelasting en uitschakeling van de omvormer verkleinen. Tegenwoordig zijn er ook al slimme elektrische apparaten die zelf zoeken naar het meest ideale moment om stroom te verbruiken.

 

Er wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de capaciteit van het Nederlandse stroomnet. Laat u dus niet afschrikken door de overbelasting van het net. Zonnepanelen leveren u een groot financieel voordeel op.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.