In welke gebieden kunt u geen stroom terugleveren?

Door de overbelasting van het stroomnet kan het gebeuren dat u geen energie kan terugleveren die door uw zonnepanelen is opgewekt. Hierdoor gaat dus een deel van de opbrengst van zonnepanelen verloren. Netbeheerders kunnen overbelasting voorkomen door het instellen van een terugleverbeperking. Wat houdt het in?

 

Het massaal overstappen op duurzame energiebronnen heeft ook een keerzijde. Ons energienetwerk is er namelijk niet op ingesteld dat wij massaal energie terugleveren. Er komt teveel verkeer op een te klein netwerk. Er wordt gewerkt aan het verbeteren van het stroomnet, maar overbelasting van het net is niet te voorkomen tijdens warme zomerdagen. De kans op overbelasting kent grote regionale verschillen.

 

Wat houdt een terugleverbeperking in?

Ter voorkoming van overbelasting van het stroomnet, kunnen netwerkbeheerders een terugleverbeperking instellen. Dit betekent dat er maar beperkt energie teruggeleverd kan worden. Als uw zonnepanelen meer energie opwekken dan er wordt gebruikt, kan u in dat geval maar beperkt salderen (energie terugleveren). De regionale verschillen zijn groot, maar in een aantal delen van Nederland kunt u ervan uitgaan dat het salderen sterk wordt beïnvloed door de terugleverbeperking. Het gaat om de volgende provincies/regio’s:

  • Drenthe
  • Groningen
  • Friesland
  • Flevoland
  • Het noorden van Overijssel
  • Het oosten van Gelderland en Utrecht
  • Kop van Noord-Holland

 

Mogelijk kunt u toch terugleveren aan het stroomnet

Ook als u woont in een gebied met een terugleverbeperking, kunnen er toch mogelijkheden zijn om terug te leveren aan het stroomnet. Hiervoor kunt u een verzoek indienen bij uw netbeheerder. Ook als het niet mogelijk is, zijn zonnepanelen vaak toch een goede investering. U neemt namelijk zonnepanelen voor de langere termijn en er wordt hard gewerkt aan het uitbreiden van het stroomnetwerk.

 

Met een batterij extra stroom opslaan voor later gebruik

In plaats van het salderen kunt u er ook voor kiezen om uw stroom op te slaan in een thuisbatterij. In Duitsland wordt al veel gebruik gemaakt van accu’s om energie op te slaan. In Nederland is de thuisbatterij nog niet in trek door de salderingsmethode. Als terugleveren niet mogelijk is, komt toch de thuisbatterij weer in beeld voor huishoudens en VvE’s met zonnepanelen.

 

De batterij heeft de omvang van een cv-ketel en levert stroom zodra de zonne-energie niet meer toereikend is. Met de capaciteit in de thuisbatterij kunt u maximaal een paar dagen een huishouden van stroom voorzien. Het is dus niet mogelijk om genoeg energie op te slaan voor later in het jaar als u door de zon minder stroom opwekt.

 

De elektrische auto inzetten als thuisbatterij

Het is al mogelijk om de elektrische auto als batterij voor uw huis in te zetten. Met de zonnepanelen wordt de auto opgeladen en tijdens de avond en de nacht levert de auto stroom terug aan het huis. Dit wordt het ‘bidirectioneel laden’ genoemd. Helaas zijn daar speciale laadpalen voor nodig die nog erg duur zijn, en die ook nog onvoldoende leverbaar zijn. Het is mogelijk wel de oplossing voor de toekomst.

 

 

Meer informatie? Lees ook onze andere blogs over zonnepanelen:

2 reacties op “In welke gebieden kunt u geen stroom terugleveren?

  1. Het niet in werking kunnen stellen van zonnepanelen omdat de capaciteit van “het net” niet toereikend is brengt gebouweigenaren extra in de knel. Zeker gezien de huidige tarieven voor gas en elektriciteit. Een mogelijkheid minder om de kosten te verlagen. Tijdig advies inwinnen is verstandig zodat er zodra het kan begonnen kan worden met aansluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.